„THE DROPS – Кардиограма на душата“ – нова арт инсталация в галерия DOZA

x

Изкуството е двуполюсна територия. Между двата полюса – този на създаването и този на срещата със създаденото е разположена орбитата на изкуството на споделяне. Формата на експониране като деликатен посредник на изкуството. Тита Димова – Вантек владее и двата полюса. След години работата като сценограф на европейската театрална сцена и кратък период, в който овладява техниката на скулптиране, тя открива първа изложба в София.

Идеята на „The Drops“ е освобождаване от механичното имитиране на природата, тя е отказ от фигуративното пресъздаване на реалността и набляга върху изразяването на същността на нещата, на живота във формата, и създаването на единство между чувство и дух.Талантът на Тита Димова да овладява пространства и да създава визии, минава и през създаването на контекста на експониране. Тя кани други трима артисти с които да обживеят пространството. В средата на The Drops е включена визуалната медия на Станислав Тодоров – Роги – режисьор, (Дъвка за балончета), Георги Георгиев (Остава) и Слав Симеонов – музика и саунд дизайн. Постига се усещане за чистилище. Набляга се върху идеята за единство между форма, дух и чувство.

Авторите споделят, че „Кардиограма на душата“ е метафизична изложба, съвкупност от три изкуства: Скулптури и фрагменти в аквариуми с падащи капки с различна динамика и звук, микс от звуци и музикални фрагменти, носещи подсъзнателно послание, видео инсталация, проектираща чрез абстрактна визуализация трептенията на душата. Целта е посредством обектите, видеоарт и звукова среда, зрителят да попадне неволно в интерактивна позиция, чрез която да се създаде усещане за чистилище. Пеещи глави, глави с изплезени езици, затворени очи или липсата на такива, постоянния звук от падащи капки и пулсиращи видео изображения, създават първоначално усещане за тревожност. А тревожният човек е търсещия човек.Творческият екип ще представи пред публиката по нестандартен начин експонирането на скулптури, като създаде и отделни произведения: видеоарт и музикална композиция. Крайната цел на инсталацията е да провокира емоционален отговор и психологическо въздействие у зрителя посредством изкуството.

Изложбата се открива днес в 18ч. и ще продължи до 25 март. Мястото е галерия „Доза“.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от “Творчески инициативи 2020 на НКФ”.


Текст: ПР

Снимки: Станислав Тодоров – Роги

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Минимализъм в действие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ