Четиво за свободното време: непознатите модни факти

x

 


 

В дни като днешния ни се иска да пием топъл чай, да хапваме домашни кроасани с шоколад и да си почиваме, колкото може повече. И въпреки всичко, може би ще прекараме поне пет минути пред компютрите. Затова сме ви подготвили едно по-неангажиращо, но интересно четиво – любопитни факти от света на модата. Ето какво научихме наскоро по темата, която често ни вълнува най-много – модата:

Древните римляни носели обувки на високи платформи, за да предпазват краката си от калта и водата по улиците. Обувките на платформи се възраждат през 30-те, 70-те и 90-те години и стават един от знаковите елементи на няколко модни епохи.

През 1946 година светът става потресен от появата на банския от две части, познат днес като бикини, но всъщност, историците са намирали свидетелства по рисунки и фрески, че през IV век в Сицилия жените са носели първите такива тоалети.

От най-древни времена пиърсингът по ушите, носа и въобще по цялото тяло се изпълнявал като практика, свързана с определени суеверия. Вярвало се, че правейки дупки по тялото си, хората се отървавали от злите сили, които били в телата им. По време на Ренесанса в Европа, носенето на една обица било обичай, който се тълкувал като изключително модерен.

 


 

 


 

Първата пола с обръчи се появила на бял свят, когато кралица Хуана на Португалия искала да скрие бременността си и така стигнала до съответното модно решение. Това се случило около 1470 година.

През 1874 година Леви Щраус продавал своите панталони от деним за 13 долара и половина за дузина чифта. Това прави малко повече от долар за чифт.

В древен Рим най-популярният цвят, използван за сватбени одежди, бил жълтият.

Първите обувки на 15 сантиметрови токове били носени от висшите класи в Европа през 17 век. Тези, които смеели да ги обуят, задължително се нуждаели от двама слуги, които ги подкрепяли от двете страни, за да не падат от високите обувки.

Първите дамски ботуши били създадени за кралица Виктория през 1840 година.

 


 

 


 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

Негово величество: Денимът!

Кафе пауза: клиповете, с които ще запомним модната 2014

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ