Ръцете ни през зимата – да се погрижим за тях

x

Ако някога сте преживявали сурова зима, вече знаете как да се подготвите за следващия път. Да се облечете по-топло, да наблегнете на топлите супи и чайове, но това ли е всичко?През зимата може да забележите, че ръцете ви са напукани, болят ви и са студени като лед. Може също така да откриете, че мъртвата кожа има тенденция да се натрупва по-бързо и участъците със загрубяла кожа да са почти навсякъде. През зимата скоростта на клетъчния обмен намалява, което води до загрубяла и лющеща се кожа. Сериозната дехидратация може да причини дълбоки пукнатини, а пукнатините по кожата могат да бъдат изключително болезнени и дори да доведат до инфекция.

В студеното време освен да излизаме с ръкавици можем да се погрижим за кожата на ръцете си и по други начини. Споделяме с вас полезна информация и няколко съвета – така, както направихме и за устните. Независимо че прогнозите са за повишаване на дневните температури, не трябва да забравяме, че все още е февруари.Химикалите и дезинфекциращите съставки в сапуните са отговорни за изсушаването на кожата на ръцете. Ето защо е препоръчително да ограничите прекомерното миене на ръцете си. Така ще ограничите и изсушаването. Когато се занимавате с домакинска работа като миене на чинии или чистене, не забравяйте да използвате гумени ръкавици през зимните месеци. При домакинска работа, както и при ежедневното миене на ръцете използвайте топла, а не гореща или студена вода. Горещата вода дехидратира кожата, а студената предизвиква загрубяване.Кремовете за ръце създават ефект на ръкавица благодарение на силиконите, глицерина и парафина, които се съдържат в тях. Освен че не пречи на дишането на кожата, това я защитава от вредното въздействие на водата и битовата химия.

В състава на повечето кремове за ръце влизат антиоксиданти и възстановяващи компоненти като витамини, растителни екстракти и масла, а някои от тях имат и SPF. Зелен чай, витамини С и Е са много успокояващи съставки, както и лавандула, невен и лайка. От студа защитават липидите, термалната вода и други подобни антистресови съставки. Потърсете масло от шеа (карите), върши почти винаги чудеса. Алое вера носи много ползи за здравето и е също често срещана съставка в продуктите за грижа за кожата поради своите антибиотични и противовъзпалителни свойства.Кремовете за ръце трябва да се нанасят 10-15 минути преди да излезете навън или да започнете да чистите. Особено внимание отделете на горната част на китката, ставите на пръстите и зоната между тях, тъй като именно там кожата се напуква най-често.

Повечето кремове за ръце могат да се използват през всички сезони. Голяма част от тях се грижат и за здравето на ноктите. Понякога текстурата на кремовете за ръце е доста плътна, а това създава много често неприятно усещане. Можете да изчакате няколко минути след като сте нанесли продукта и да попиете леко със салфетка.

Когато се налага допълнителна и по-сериозна грижа, можете да използвате маска за ръце. Обикновено тя е под формата на ръкавици, напоени с подходящите компоненти. С маска за ръце се стои 10-15 минути.

Хората с изключително сухи ръце могат да опитат третиране през нощта за по-добри резултати. За целта нанесете обилно количество от съответния продукт върху ръцете си и ги покрийте с тънки ръкавици (може дори и чорапи). Това ще спомогне за по-доброто усвояване на крема/овлажнителя, а резултатът ще е ръце с мека, нежна и еластична кожа на сутринта.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността стъпва тихо…

Ако сте пропуснали
Най-четени