Етно мода – мултикултурното лице на една цяла индустрия

x

 

 

 


 

През 90-те години и началото на новото хилядолетие етно стилът се оформя като едно от най-силните влияния в моден аспект. Дизайнери като Christian Lacroix, Dries van Noten, John Galliano, Kenzo и много други започват да черпят все повече вдъхновение от националните облекла на народите от Азия, Африка, Пасифика и двете Америки. Далечните острови, непознатите за много хора облекла, фолклорът от другия край на земята – всичко това се глобализира, благодарение на любопитния моден свят. Дизайнерите често обичат да проникват в дебрите на историята, да работят, докато пътуват или да пътуват, докато работят – така се ражда етно модата.

 


 

 

 

 


 

Елементът на фантазията е много силен по отношение на етно стила. Дори когато дизайнерите базират работата си на детайлни проучвания, крайният резултат винаги пречупва оригиналната концепция по всякакъв начин. Така дрехите придобиват модерно и съвременно звучене.

 


 

 

 

 


 

За всички западни дизайнери красотата на непознатия свят бива усвоявана в дрехи, които сякаш са се докоснали до най-красивата част на бит, който не познаваме. Ще познаете етно модата по преработените японски кимона, внесени в стила на европейката. Или по трайбъл шарките на дългата до земята рокля за плажа, която вероятно имате. Етно стила може да откриете по всички аксесоари, по ресните на чантите и дългите си обеци с пера по тях.

 


 

 

 

 


 

Държавите, от които дизайнерите най-често черпят вдъхновение, са Индия, Китай, Япония, Мексико, Египет, Перу. Разцветът на етно стила промени хода на модната история и индустрията. Принтовете станаха важни за постигането на тази непозната екзотика в ежедневието на жените. Започнаха да се търсят нови текстили, които да се доближават до оригиналите.

 


 

 

 

 


 

Афинитетът към чуждите култури е жив и днес. Султани, фараони, коприна, дрехи с щипка индийски подправки – модата продължава да захранва мултикултурната ни природа с всичко това. Поднася ни го със стил и препратки към места, на които мечтаем да отидем. И ще отидем, разбира се – облечени точно така!

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Pinterest/Press

Вижте още:

Шест тоалета, „родени” от „любовната игра” между киното и модата

В Гърция открихме: Zeus + Dione. История и митология, събрани заедно, с доставка и до България

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ