Иван Донев: Една колекция може да се роди от любов към някого, но и от болка

x

ivan-donev-08


Ако помолите Иван Донев да се представи с едно изречение, то най-вероятно ще е: „италиански дизайнер, роден в България”. Ще добавим към това описание и „стил, постоянството и талант”, които са градивните качества по пътя към успеха и които със сигурност не му липсват. Едва 28-годишен, роденият в Пловдив дизайнер може да се похвали с десетки престижни отличия, сред които „Сертификат за лукс” и наградата World of Fashion 2013, която се връчва в международната вечер на Седмицата на висшата мода в Рим.

Как започва всичко? Иван Донев открива модата 14-годишен. Наблюдава работата на майка си, която е моделиер и e имала ателие вкъщи. „За мен беше вдъхновяващо да я гледам, докато работи”, признава той. Първото модно дефиле в живота му е като организатор бекстейдж на ревю. Започва стаж в Националната камара за висша мода в България, след което следват множество дефилета, фотосесии, пътувания в Европа и дебюта му в Париж в ботегата на Пабло Пикасо и в Българския културен център в Франция. Веднага след завършването на основното си образование Иван заминава за Италия, където учи в престижната академия за мода Koefia.


ivan_donev


Достатъчно ли е само талант, за да бъдеш успешен в модния бизнес?
Разбира се, че не. За да бъдеш успешен, в който и да е бизнес, е нужно да имаш екип от компетентни лица във всеки сектор. Все още нямам такива близо до себе си, но за мой късмет, талантът ми не е само в създаване на висша мода, а и в това да бъда сам на себе си PR и да движа всеки етап от на развитието на марката ми.

Сега, като се обърнеш назад в годините, какво би посъветвал 18-годишният Иван Донев?
Със сигурност не бих го посъветвал да се променя, а да бъде още по-борбен и малко повече егоист (в добрия смисъл на думата).

Първата си ушита дреха помниш ли?
Първата дреха, която уших в Koefia, подарих на майка ми. Беше къса рокля от вълнен креп, наречена tubino с ръкав във форма на бадем и цвят синя слива. Не бих променил нищо по нея, защото още докато я шиех, си представях майка ми облечена в нея.

За кого би искал да създадеш рокля?
За принцесата на Монако – Шарлийн и за Джулия Робъртс. Това са две личности, които винаги съм харесвал, и за мен би било чест да облекат мой модел.


InterviewIvanDonev-13


Къде и кога се раждат добрите идеи?
Раждат се навсякъде и по всяко време… Единственото важно нещо е каква емоция изпитваш в момента. Една колекция може да се роди от любов към някого, но и от болка, от всякаква преживяна емоция. Аз се вдъхновявам от моите пътувания, от хората, с които се срещам и улиците, по които се разхождам.

Най-голямото професионално предизвикателство, пред което си се изправял?
До този момент това предизвикателство е световният конкурс за дизайн Hempel Award China Fashion Week в Пекин, на който тази година стигнах до големия финал от близо 6500 дизайнери от цял свят и спечелих Excellent Award for Design.

На кого си благодарен по пътя към успеха?
Благодарен съм на себе си и на Господ. Благодарен съм на хората, които повярваха в моя талант и ме подкрепят всеки ден, давайки ми стимул да продължавам да следвам тази голяма моя мечта.


InterviewIvanDonev-9


Дефилето, за което мечтаеш?
Мечтаното дефиле се случи –  Луксор, Египет (най-голямото модно събитие в Средния Изток). Бях поканен от дизайнерката Мона Ал Мансури да представя част от моята колекция, вдъхновена от ислямското изкуство. Ревюто беше организирано в Древноегипетския храм в Луксор, посветен на бог Амон. Манекенките дефилираха буквално между фараоните пред  близо 3000 гости, сред които принцесата на Бахрейн Нора Бин Халифа, много звезди от Емиратите, Египет и Европа….
Следващите велики подиуми предстоят, но за тях ще говорим когато са факт (усмихва се)

Минавала ли ти е мисълта да се върнеш в България, за да твориш тук?
Да, вече по-често се прибирам. След като завърших Koefia имам повече отговорности, но и достатъчно време, за да бъда със семейството си в България. Всяко мое прибиране е с около 10 куфара с материали, манекени и скици, защото дори по време на ваканция аз работя, а това не е странно, защото моята работа е и моята голяма любов, с която не се разделям.

Коя е следващата ти мечта?
Моите мечти са много и може би точно за това в мен гори постоянен огън от идеи, вълнения и безброй проекти, по които работя, за да постигам все по-добри и по-високи цели. Една от следващите мечти за сбъдване е да посетя Банкок, откъдето със сигурност ще се прибера зареден с нови идеи и вдъхновения.


ivan e modella


Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Личен архив

Вижте още:

ЯНА ДВОРЕЦКА: КРИТИЧНОТО МИСЛЕНЕ Е НАЙ-ВАЖНАТА ПРЕДПОСТАВКА ЗА РАЗВИТИЕ, В КОЯТО И ДА Е ПОСОКА

МАТЮ БИТОН: 100% ПРОДУКТ НА СТРАСТТА

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Игра на принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ