Картини, превърнати в рокли от Viktor&Rolf

x

По един или друг начин винаги сме намирали връзка между изкуство и мода. И често положително сме отговаряли на въпроса: Изкуство ли е модата? Преди няколко дни двамата дизайнери, стоящи зад модната марка Viktor & Rolf, дадоха малко по-сложен отговор на въпроса. Двамата холандци представиха колекцията си тоалети, част от Haute Couture Week в Париж и не можаха да ни оставят безразлични към странните си модели, толкова типични за младите дизайнери, свързани и с идеите на деконструктивизма в модата.


 

00200h_426x639

 


Модата е изкуство и изкуството е мода. Този двуяк отговор получихме от по подиума, на който стъпиха модели, облечени с нещо като пречупени картини. Жени, облечени в платна, изрисувани наполовина… Идеи, които сякаш не са завършени, не са дорисувани, но пък са превърнати в нетрадиционни тоалети… Дамски силуети, с които са свикнали само разказвачите на приказки или хората с голяма фантазия… Всичко това бе показано в меки цветове, предимно бяло, синьо, кафяво като от рамки на портрети или със загатвания за натюрморт.


 

00140h_426x639

 


Дизайнерите Виктор Хорстинг и Ролф Сньорен обявиха през февруари тази година, че ще се съсредоточат единствено върху линията си висша мода и ще прекъснат създаването на готова конфекция. И сега виждаме първата още по-специална колекция, кръстена със закачливото име „Носимо изкуство“. Но тези дрехи никога повече няма да бъдат носени в този, практичния смисъл на думата.


 

00110h_426x639

 


Колекцията обаче остава необикновена и по друга причина. Цялата серия тоалети вече е изкупена от известния колекционер на произведения на изкуството Han Nefkens и ще бъде дарена на музея Boijmans Van Beuningen в Ротердам. И когато дойде време, тя ще бъде продадена за много пари, разбира се, оценена като една от най-интересните форми на съвременно изкуство. А абстрактните идеи на двамата холандци ще очакваме отново през януари по време на следващата серия ревюта висша мода.


 

00100h_426x639

 


Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

КРАСИВИЯТ ПАРИЖ И УЛИЧНИЯ СТИЛ – ВТОРА ЧАСТ АНСАМБЛИ

АДРИАНА ЛИМА В НОВО АМПЛОА ОТ МЕКСИКО

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Събота в есенни нюанси.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ