Кимоното или „нещо за носене”

x

 


Може би не притежавате кимоно, освен ако не сте колекционери на ценности от Далечния Изток. Вероятно, обаче, ще ви бъде интересно да разберете, че думата кимоно означава „нещо за носене” и винаги се увива около тялото ляво върху дясно. Поясът, наричан "оби", който се увива около кръста и се завързва на гърба беше вдъхновил доста дизайнери, които проектираха Азия в колекциите си за този сезон. 

 


 


Открихме няколко японски майстори, чиито имена ни беше трудно да изпишем на кирилица, но бяха достатъчно интересни, за да ги покажем тук. Тази есен, Jotaro Saito и Sara Arai ланскираха едни от най-забележителните творения на типичното японско облекло, което от средата на 19-ти век се счита за национален костюм в Япония. Моделите са с типичната Т-образна форма или леко пречупени през призмата на модерния дизайн. Впечатлиха ни цветовите комбинации и шарките на платовете, които представляват смесица от изобразително изкуство, традиция и мода.

 


 


Нещо, което много ни изненада беше психеделичния принт подобен на този от моделите на Prada, поставен върху кимоно. Интерпретацията на тази странна "геометрия" върху традиционното японско облекло ни хареса, защото означава съвременна гледна точка, без напускане границите на традицията. Успяхме да се полюбуваме на прекрасната флора върху платовете и магическите комбинации на цветове отнасящи ни в тихото очарование на японските пейзажи. 

 


 


Част от предимствата на кимоното за японките е, че то прикрива недостатъците на тялото много успешно и е невероятно удобна дреха, но не и в класическия си пристегнат вариант. Съвременното звучене на тази дреха премина по света като ехо чрез книгата „Мемоарите на една гейша” на Артър Голдън и последвалата след това успешна екранизация на едноименния филм. 

 


 


А ако след това четиво още повече ви се прииска да посетите Страната на изгряващото слънце, не се отказвайте от мечтите си. Наясно сте, че пътищата на живота са неведоми и биха могли да ви отведат и до Япония… Кой знае?

текст: Стефи Стоева

снимки: БГНЕС

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Черно и бяло в една класическа комбинация.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ