Повече от половин век класика, повече от половин век Christian Dior

x


Christian Dior е една от най-старите, класически френски марки, устояли на времето и запазили непреходното си съвършенство. Нейната история започва през 1947 година и преминава през куп нововъведения в модата, редица главни дизайнери и сериозна конкуренция.


1950 г.


Любопитно е, че дебютната колекция, която представя, се появява под името Corolle (corolla – венчелистче), но главната редакторка на Harper’s Bazaar Кармел Сноу я преименува на запомненото и до днес, съвсем не толкова поетично име New Look (нова външност).


1950 г.


И стегнатите корсажи и поли във формата на камбанка наистина са революционни. След ужасите на Втората световна война се появява дизайнер, който създава рокли сякаш от приказките, за които не пести никакви средства.

„Ние изплувахме от един период на война, униформи, на жени – войници със структура на боксьори. Аз създавах жени – цветя, с нежни рамене, напъпили гърди, тънки кръстчета като лиана и широки поли като цветя”, споделя самият Диор.


1950 г.


През 1952 година творецът въвежда костюма от три части, състоящ се от плетена жилетка, семпла горна част и мека пола, всички те издържани в пастелни тонове.

След смъртта на Диор през 1957 година той е наследен от 21-годишния Ив Сен Лоран. По-късно поста заемат Марк Боан и Джанфранко Фере, а между 1996 и 2011 година ролята на главен дизайнер се пада на Джон Галиано.


1951 г.


През април 2011 Раф Симънс оглавява Christian Dior. Той е известен със своя минимализъм, което го превръща в пълна противоположност на ексцентричния Галиано. Линиите на неговите творения са семпли и изчистени, извисяващи бранда до нови шикозни висоти.На 3 май тази година в град Гранвил, Франция, който е родното място на Кристиан Диор, в посветения на него музей ще бъде открита изложба, проследяваща дългогодишната история на модния бранд. The Legendary Images: Great Photographers and Dior ще представи над 200 снимки, дело на най-великите модни фотографи.


1956 г.


Ще бъдат показани и най-знаменитите рекламни кампании, създавани през последните години. Но специално внимание ще се обърне на позабравените и не толкова известни кадри, чиято история датира от преди повече от половин век.


1958 г.


2004 г.


2007 г.


2010 г.


2013 г.


Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Вижте още:

Мъжът на „Агресия” – когато контрастите и дързостта вървят ръка за ръка

Как да носим: коженото яке, като символ на градската мода

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка раница от SEE BY CHLOÉ

Малка раница от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Леопардова пола от ALAÏA

Леопардова пола от ALAÏA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато петък е близо!

Ако сте пропуснали
Най-четени