Принт мания пролет-лято 2022

x

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dries Van Noten (@driesvannoten)


Всеки сезон нахлува с нови тенденции и дизайнерски вдъхновения във формата, в цветовете, но и в принтовете. Този микс и лична интерпретация на творците е една от причините модата да бъде с толкова съблазнителен, макар и често твърде непостоянен нрав. Кои са водещите десени в актуалните тенденции е не по-малко важен въпрос от този, КАКВО Е МОДЕРНО? Ето и кои ще са големите играчи в първа лига за пролетта и лятото!

Оп арт – оптическо изкуство

Голямата илюзия, която е напълно приложима в живота, и не се нуждае от бял заек и цилиндър за да разкрие своята магия. Всичко започва с изобразителното изкуство от средата на 20 век, което се заиграва с възможностите на зрителното възприятие и създава нереални представи за обем и движение. Принципите на това изкуство отново са върху модното платно при Bottega Veneta и Dries Van Noten. Големият фаворит обаче е колекцията на Джулиън Досен за Paco Rabanne, която е създадена с помощта на фондацията на унгарския художник Виктор Вазарели, смятан за един от основоположниците на това изкуство. Досен не пренася директно творбите на художника в десени, а се заиграва с възможностите на текстурата, като я обогатява с пайети от ерата на джаза.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)


Животинско царство

Дивото отново ни зове! Но не мислете че новите видове са като онези от златната ера на Холивуд – абсолютно близки до естественото. Дизайнерите влагат цялото си въображение и са създатели на съвсем нови родови линии. Е, все пак следват еволюционното развитие в множество колоритни решения. Леопардът при Sakai е с повиквателна за армията или е окъпан от искрящи пайети– Dior. Нуждата от ведрост и оптимизъм обагриха черно-белите райета на зебрата, която препуска в колекцията на Jil Sander. Дори противоречивият характер на змията, мъдрост и коварство, отваря нова клоняща към непорочност бяла страница с Bottega Veneta. Очевидно новите модни трофеи нямат нищо общо с класиката. Само приложете съвременни техники за лов към екзотичните представители, за да не попаднете в графата Old School.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by sacaiofficial (@sacaiofficial)


Оцеляване в камуфлаж

Е вече сме писали за армейските представители в модата. Особено настъпателни след 2000-та. Сега отново са в явна атака, а в авангарда се кипри негово величество камуфлажът. Като типичен текстилен десен разузнаването ни го засича при Dolce & Gabbana, под формата на панталон или парка. Към италианското дуо се присъединяват и от Celine, и от Diesel. Ако искате да сте сред най силните бойци през пролетта и лятото заложете и на обувки в камуфлажен десен. А ако имате съмнения, че този принт е разумна инвестиция попитайте Destiny’s Child за Survivor и Кристина Агилера за Come On Over.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dolce&Gabbana (@dolcegabbana)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dolce&Gabbana (@dolcegabbana)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by CELINE (@celine)


Да заблудим окото

„Тромп лой“ или заблуди окото е техника от живописта, която най-общо казано илюзорно подчертава дълбочината в една картина чрез манипулиране на перспективата. Звучи малко сложно, но не е! Илюзорното подчертаване на важни елементи в услуга на общата идея е съвсем логичен похват, който вълнува и дизайнерите, в това число и интериорните. Тази тенденция винаги е присъствала в модата, но този сезон сякаш е особено любима. Нима дизайнерите не са творци, които създават визуални вдъхновения, „променяйки“ човешките обеми чрез дрехата? Всичко е въпрос на трактовка и виждане. Този похват от живописта е особено отчетлив при Versace x Fendi, Thom Browne, Victoria Beckham. А Глен Мартенс, дизайнерът на Gaultier Paris, прилага цитати на колекцията trompe-l’oeil на Жан-Пол от 90-те. С други думи казано, не се страхувайте да бъдете творци на собствената си визия! 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thom Browne (@thombrowne)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham)


Е, това е най-новото сред принтовете за пролетта и лятото! Очевидно вдъхновенията са в посока на борба за оцеляване (милитъри) а защо не с „бойните“ средства на изкуството (Оп арт, trompe-l’oeil). Но и класиката отново е тук, та къде без флоралите от които няма отърване? Нейно величество Флора твърдо защитава корона на владетелка и в модата. Под нейна власт са Anna Sui, Richard Quinn, Collina Strada, Rodarte, Valentino, Versace… Е, някой дизайнери, да не кажа повечето, са „слуга на двама господари“, но това не е нищо ново в историята! Въпреки реакцията на Миранда Присли: „Цветя за пролетта? Новаторски!“, може да тръгнете по сигурния отъпкан път, като изберете размера, вида и творческата интерпретация на предпочитанияот вас букет.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Sui (@annasui)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Richard Quinn (@richardquinn)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by RODARTE (@rodarte)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от DOLCE & GABBANA

Миди пола от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична рокля от GAUGE81

Асиметрична рокля от GAUGE81 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от ZIMMERMANN

Къси панталони от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини рокля от ZIMMERMANN

Мини рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята на цветя е най-добрата приятелка на приятелките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ