С какво запомнихме модната 2012-та?

x

Тя остана белязана от множество събития свързани със света на модата, които ни накараха да се обърнем към нея с още по-широко отворени очи. Имаше преразпределение на дизайнерските сили в големи модни къщи, имаше олимпийски игри, за които дизайнерите се надпреварваха да шият екипи, водеха се  дела за неплатени данъци и какво ли още не. За пореден път се убедихме, колко динамичен е модния свят като индустрия, изкуство, бизнес и хоби. 

 


 


През януари, Жан-Пол Готие показа колекция вдъхновена от наскоро починалата изпълнителка Ейми Уайнхаус. Препратките към певицата бяха очевидни и леко натрапчиви, можеха да се забележат в прическите на моделите, дрехите в точния стил на изпълнителката, изтеглената очна линия, а моделите излизаха на подиума със запалени цигари. Всичко това провокира гняв от страна на семейството и приятелите й. Много модни фенове не одобриха тематиката на колекцията.

 


 

 


 

През април, бившата главна редакторка на френския VOGUE и все още една от най-великите модни диктаторки, Карин Ройтфелд, обяви, че няма никакво намерение да се отказва от редакторската дейност. Не, че бяхме разстроени за съдбата на госпожата, която тази година стана и баба за първи път, но все пак се възхищаваме на тази упоритост, творческо мислене и я подкрепяме в тази различна инициатива. Името на списанието е CR Fashion Book, а стартът му беше през септември. 

 


 

 


След като Стефано Пилати се оттегли от Yves Saint Laurent, за тази толкова емблематична френска марка настъпиха известни промени. Позицията креативен директор бе заета от Еди Слиман, който през юни смени името на марката, като премахна Yves и остави само Saint Laurent. За утвърдени имена от този висок клас, това не винаги е добра стратегия, но в този случай, по-скоро нямаше вероятност от лоши последици.

 


 


В началото на юли, Раф Симънс достойно защити и затвърди позициите си в Dior, след като смени предшественика си Джон Галиано. Той показа първата си кутюр колекция за марката, която бе приета безапелационно в модните среди. Раф успешно улови духа на Dior и добави малко енергия върху цялата линия облекла. Гости на събитието бяха Донатела Версаче, Рикардо Тиши, Пиер Карден и има ли нужда да продължаваме! Нямаме търпение да видим още от неговата работа, въплътена в текстил за марката Dior.

 


 

 


През юли италианската марка Valentino бе продадена на катарската кралска фамилия за 858 000 000 долара. За нас това име продължава да означава висше модно майсторство, продължаваме да чакаме следващите червени рокли от шифон и вярваме, че Италия скоро ще излезе от рецесията провокирана от световната финансова криза.  

 


 


 

През август, модният гигант Victoria’s Secret стъпи на европейска земя с отварянето на магазин извън границите на САЩ. Магазинът се намира в Лондон, повече прилича на музей на бельото и със сигурност ще ви е необходима кредитна карта без лимит, ако решите да пазарувате там… Защото бельото ни е слабост, все пак!

(следва продължение)

текст: Стефи Стоева

снимки: БГНЕС

 

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ако времето е лошо, облечете….розово.

Ако сте пропуснали
Най-четени