Извън вратите на будоара – сутиенът в градска среда

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)


Общоприетите норми за добре възпитано момиче многократно са преживели своя катарзис. Това  неизбежно рефлектира и в модата, където лозунгът БЕЛЬОТО НА ПОКАЗ периодично се въздига и изтупва от праха. Големият зенит на сутиените и корсетите, като видима част от облеклото, настъпи след въвеждането им на подиума от Вивиан Уестууд и Готие в края на 20 век. Оттогава тази тенденция набира все по-голяма скорост и сред дизайнерите, и сред модните фенове. Образът на спретнатите, благопристойни домакини въртящи дома остана в 50-те. Феминизмът не спря само до извоюването на правото на жените да гласуват, а това неизбежно се отрази не само на промяна в социалната позиция, но и в начина на мислене, изразен чрез облеклото. Всички помним скандалното, за онези години, шоу на Мадона „Руса амбиция“ – корсетът с преекспонирани остри чашки в телесно, комбиниран с тъмен панталон в мъжка стилистика. Образ създаден от Готие, който маркира една нова позиция за вас дамите в обществото. Оттогава тази тенденция периодично се появява на гребена вълната, последната е още по-висока и предизвикателна, като отдавна се е отърсила от своя субкултурен характер. Дизайнерите на модните марки често обръщат поглед към онези групи, които са в разрез с общоприетото и го изразяват чрез визията си, като черпят вдъхновение за своите колекции. Сутиените извадени на показ са тенденция, която модният ни радар засече още през миналата година. Тя остава на хоризонта и през настоящия сезон във всевъзможни форми, цветове и десени.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)


Но защо тази тенденция се завръща точно сега? Във времето когато цялата модна система претърпя сътресения, които я накараха да напусне обичайното си русло, а в повечето случай защитните маски замениха глосовете, дизайнерите извадиха сутиените напред. Дали това не е по-смелата версия на вариантите на домашно облекло, респективно интимна свобода? Вероятно това е аргумент и много модни специалисти твърдят, че новата появата на част от бельото в модата вече не е свързана с израза на еманципация, а по-скоро е проекция на желанието за комфорт и размиване на границите между домашно и ежедневно облекло. Каквато и да е причината фактът си е факт, всевъзможни варианти на сутиена намират своята нова, видима позиция, като достойно заместват тишърта или ризата. Нормално, популярните лица са първите, които улавят и налагат последните тенденции. Пример е Дуа Липа, която още миналата година промотира новия си албум по сутиен Jacquemus.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)


Все пак не смятайте, че дизайнерските предложения се свеждат до директно изваждане на бельото на показ, веки предлага своите творчески интерпретации, в това число и спортни варианти. Миналата година в пика на своята слава бяха бралет сутиените, които се носеха върху риза, но тази пролет нещата стават още по-смели. Въпреки, че Simone Rocha запазва тази тенденция превръщайки сутиена в бижу-аксесоар, други негови колеги позиционират този интимен образ направо на голо.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ETRO (@etro)


Но както е известно, на някой модни тенденции им трябва време да преминат от изящните тела на моделите в реалността. Такъв е и случаят и със сутиена, най-вече на родна земя. И за да не оставаме на опашката ви предлагам няколко примера, които да илюстрират тази вълна в градски условия.

Любимото якеКакто ние мъжете, така и вие дамите имаме своето любимо яке. Не се изисква много усилие да го метнете върху удобния сутиен. За да бъде той отчетлив, но не самоцелен, го вкарайте в гамата на долната част на облеклото. Предизвикателно и изискано, хем сте на ръба на скандала, хем поставяте акцент върху якето и запазвате благоприличие. Какво повече ви е нужно, само една широка усмивка, нали?

Ако е горещо да е в колорита на сметанаТочно така, ако ще е в цвят на непорочност то нека сутиена да е в бяло и с пола в същия цвят. Тук оставете водещата роля на бижутата и аксесоарите. Знаете, че в някои схеми те са от решаващо значение? Тази е точна такава и за да бъде още по-пикантна нека чантата да е с необичаен размер и в ярък цвят. Това решение категорично изисква такъв колоритен акцент. Е, сега вече се движите с висока модна скорост и в правилната писта.

В лигата на големите играчи

Е хайде да се върнем на бойното поле между половете и да видим, как се развивам модните стратегии в първите редици. Там където сакото, във всичките му разновидности, е фаворит. Да не забравяме, че споменавам сакото като дамски представител, а не в типично мъжкия му първообраз. Заиграването между облекла произлезли от гардероба на силния пол и представителя на будоара е особено интригуващо. Тук нещата опират до вашата фантазия и лични предпочитания. Вариантите се простират от комбинация с джинси, през толкова модерните широки панталони, та до костюм – в това число с къс панталон. Палитрата също е богата, но не сте забравили, че розовите вариации са в своя разцвет именно сега, заедно със сутиените. Предлагам ви селекция, която ме убеди, че сутиенът е в най-стабилна стратегическа конфигурация със сакото.
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mofé Haïbou (@mofehai)

Осмелете се и изпробвайте, всички прогнози за провал гравитират твърде близко до нулата. Покажете какво означава фразата с едни гърди напред в света на модата.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ