Извън вратите на будоара – сутиенът в градска среда

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)


Общоприетите норми за добре възпитано момиче многократно са преживели своя катарзис. Това  неизбежно рефлектира и в модата, където лозунгът БЕЛЬОТО НА ПОКАЗ периодично се въздига и изтупва от праха. Големият зенит на сутиените и корсетите, като видима част от облеклото, настъпи след въвеждането им на подиума от Вивиан Уестууд и Готие в края на 20 век. Оттогава тази тенденция набира все по-голяма скорост и сред дизайнерите, и сред модните фенове. Образът на спретнатите, благопристойни домакини въртящи дома остана в 50-те. Феминизмът не спря само до извоюването на правото на жените да гласуват, а това неизбежно се отрази не само на промяна в социалната позиция, но и в начина на мислене, изразен чрез облеклото. Всички помним скандалното, за онези години, шоу на Мадона „Руса амбиция“ – корсетът с преекспонирани остри чашки в телесно, комбиниран с тъмен панталон в мъжка стилистика. Образ създаден от Готие, който маркира една нова позиция за вас дамите в обществото. Оттогава тази тенденция периодично се появява на гребена вълната, последната е още по-висока и предизвикателна, като отдавна се е отърсила от своя субкултурен характер. Дизайнерите на модните марки често обръщат поглед към онези групи, които са в разрез с общоприетото и го изразяват чрез визията си, като черпят вдъхновение за своите колекции. Сутиените извадени на показ са тенденция, която модният ни радар засече още през миналата година. Тя остава на хоризонта и през настоящия сезон във всевъзможни форми, цветове и десени.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)


Но защо тази тенденция се завръща точно сега? Във времето когато цялата модна система претърпя сътресения, които я накараха да напусне обичайното си русло, а в повечето случай защитните маски замениха глосовете, дизайнерите извадиха сутиените напред. Дали това не е по-смелата версия на вариантите на домашно облекло, респективно интимна свобода? Вероятно това е аргумент и много модни специалисти твърдят, че новата появата на част от бельото в модата вече не е свързана с израза на еманципация, а по-скоро е проекция на желанието за комфорт и размиване на границите между домашно и ежедневно облекло. Каквато и да е причината фактът си е факт, всевъзможни варианти на сутиена намират своята нова, видима позиция, като достойно заместват тишърта или ризата. Нормално, популярните лица са първите, които улавят и налагат последните тенденции. Пример е Дуа Липа, която още миналата година промотира новия си албум по сутиен Jacquemus.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)


Все пак не смятайте, че дизайнерските предложения се свеждат до директно изваждане на бельото на показ, веки предлага своите творчески интерпретации, в това число и спортни варианти. Миналата година в пика на своята слава бяха бралет сутиените, които се носеха върху риза, но тази пролет нещата стават още по-смели. Въпреки, че Simone Rocha запазва тази тенденция превръщайки сутиена в бижу-аксесоар, други негови колеги позиционират този интимен образ направо на голо.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ETRO (@etro)


Но както е известно, на някой модни тенденции им трябва време да преминат от изящните тела на моделите в реалността. Такъв е и случаят и със сутиена, най-вече на родна земя. И за да не оставаме на опашката ви предлагам няколко примера, които да илюстрират тази вълна в градски условия.

Любимото якеКакто ние мъжете, така и вие дамите имаме своето любимо яке. Не се изисква много усилие да го метнете върху удобния сутиен. За да бъде той отчетлив, но не самоцелен, го вкарайте в гамата на долната част на облеклото. Предизвикателно и изискано, хем сте на ръба на скандала, хем поставяте акцент върху якето и запазвате благоприличие. Какво повече ви е нужно, само една широка усмивка, нали?

Ако е горещо да е в колорита на сметанаТочно така, ако ще е в цвят на непорочност то нека сутиена да е в бяло и с пола в същия цвят. Тук оставете водещата роля на бижутата и аксесоарите. Знаете, че в някои схеми те са от решаващо значение? Тази е точна такава и за да бъде още по-пикантна нека чантата да е с необичаен размер и в ярък цвят. Това решение категорично изисква такъв колоритен акцент. Е, сега вече се движите с висока модна скорост и в правилната писта.

В лигата на големите играчи

Е хайде да се върнем на бойното поле между половете и да видим, как се развивам модните стратегии в първите редици. Там където сакото, във всичките му разновидности, е фаворит. Да не забравяме, че споменавам сакото като дамски представител, а не в типично мъжкия му първообраз. Заиграването между облекла произлезли от гардероба на силния пол и представителя на будоара е особено интригуващо. Тук нещата опират до вашата фантазия и лични предпочитания. Вариантите се простират от комбинация с джинси, през толкова модерните широки панталони, та до костюм – в това число с къс панталон. Палитрата също е богата, но не сте забравили, че розовите вариации са в своя разцвет именно сега, заедно със сутиените. Предлагам ви селекция, която ме убеди, че сутиенът е в най-стабилна стратегическа конфигурация със сакото.
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mofé Haïbou (@mofehai)

Осмелете се и изпробвайте, всички прогнози за провал гравитират твърде близко до нулата. Покажете какво означава фразата с едни гърди напред в света на модата.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини пола от ETRO

Мини пола от ETRO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Дънки от FRAME Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ех, този вечен тренчкот!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ