Вивиан Уестууд – една пънк кралица никога не умира

x

„Модата е посветена на секса.“

„Най-секси са мислещите хора.“Вивиан Уестууд – един от най-влиятелните модни дизайнери на XX и XI век днес ни напусна, а ние решихме да й отдадем напълно заслуженото внимание. Нейното влияние се простираше върху поколения по-млади дизайнери, а работата й не може да се опише само като създаване на облекло, това е цяла философия, често определяна като скандална, но за мен е сравнима с ерата на Просвещението.

“Най-добрият моден аксесоар е книгата.“

Собствена гледна точка, подплатена с концепция и послание, както и провокацията са характерните й творчески щрихи. Ангажираността на Вивиан към опазване на околната среда е общоизвестна, както и обвързаността й с различни каузи, за които често тя е инициатор.

Но какво откриваме зад този образ? Родена е през 1941 година в Глосъп Англия и прекарва само един семестър в Harrow Art School преди да реши да се обучава за учител. Но пътят й завива в съвсем друга посока – в края на 60-те заедно с Малкълм Макларън, мениджър на скандалната банда Sex Pistols, отварят магазин на King’s Road в Лондон. С яркорозова фасада и забележим надпис SEX той бързо се превръща в популярно място сред алтернативно мислещата младеж с продукти от кожа и каучук, и много метални аксесоари. Всичко това асоциира със садомазохизма, но тук се кове визията на пънка. Платове с физически нарушена структура, якета от кожа отрупани с капси, щампи с директни скандални послания, мрежести потници, прекрояване на границите между половете, крещящи комбинации от ярки цветове.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sex Pistols Fans (@sexpistolstheband)


И нещата не спират дотук – безопасните игли излизат на видима позиция с изобилно присъствие, често проболи плътта, шокират благопристойните граждани, а пънкът се превръща в антикултурно и социално движение борещо се с установените традиции. Вивиан създава и облеклата на менажираната от Макларън банда Sex Pistols.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by valentino200 (@valentino200)


„Феминистките желаят жените да изглеждат като мъже. Те не са мъже“

В историята следва неочакван обрат – първата колекция на дизайнерката върху лондонска сцена е вдъхновена от пиратското облекло. Малко след това семейството на пънка се разпада, Уестууд поема по модния път с инспирации от епохите на Барок и Рококо, но провокацията остава верен спътник в творчеството й. Тя е втората английска дизайнерка след Мери Куант, която представя колекция в сърцето на модата Париж. Това се случва през 1983 и предизвиква както шумни овации, така и критики от страна на пуританите, заради пънк прочита миксиран с исторически вдъхновения в Punkature .


 

View this post on Instagram

 

A post shared by valentino200 (@valentino200)„Когато не знам какво да правя, поглеждам назад в историята, там има огромен запас от идеи.“

Вивиан превръща сутиена в основен видим играч, облича мъжете в поли и ги поставя на екстремно високи платформи, без страх миксира етно с исторически елементи и въздига жените на пиедестал, не без помощта на 25-сантиметрови токчета.

Въпреки скандалния си имидж, през 1992 модната фурия бе удостоена с Ордена на Британската империя, който й бе връчен лично от кралица Елизабет II. Дори на такова събитие бунтарката не се вписа в обичайните рамки – с импровизиран пирует Вивиан показа липсата на бельо.„Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват, когато нещо не им е наред.“

В колекцията за пролет-лято 2022 грандамата на модата с доза ирония и поп-арт прочит ни представя модели, част от които са с типичния за клоуните грим. Изявената еколожка изпревари времето на устойчивата мода, а отдадеността й към опазване на планетата я доведе до скандалното за бизнеса изказване и то в тези тежки времена: „Смесете сезоните – нашата цел е да показваме само по една колекция годишно.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)


Какъв ли ще бъде светът на съвременния дизайн без нея? Никой не може да каже, можем само да гадаем… Творенията на Вивиан Уестууд не бяха просто мода, това е преди всичко концепция за живот!

За финал оставихме още няколко вдъхновяващи цитата от НЕЙНО МОДНО ВЕЛИЧЕСТВО, защото пънк кралиците никога не умират:

„Моята страст е да правя скъпите неща да изглеждат евтини, а евтините – скъпи.“

 „Цял живот съм живяла, сякаш съм млада.“

 „Младите се нуждаят от дисциплина и пълна библиотека.“

„Не се интересувам прекомерно от красотата. Това, което ме докосва е човек, който разбира себе си.“

 „Променете се, носете нещо различно за да не изглеждате като клонинги.“ 

 „Повече хора трябва да четат книги. Това е най-концентрираното преживяване, което можете да имате.“

 „Привличат ме хората, които полагат усилия да знаят, какво им подхожда – те са стилни  индивидуалисти.“Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени