Градът е Торино, мястото е гурме ресторантът Condividere, който се намира в сградата Lavazza Nuvola. Благодарение на шеф Федерико Занаси, кулинарният свят е преоткрит, а новата звезда Мишлен, заслужена. Ресторант Condividere отваря врати през 2018 г. със съдействието на Lavazza. Виновник за сценографията е Данте Феретий, а вдъхновението идва от шеф Алберт Адрия. Кулинарните шедьоври и правилното управление са поверни именно на споменатия шеф Федерико Занаси. Но какво е един престижен ресторант без собствен фотограф-гастроном? Точно в тази роля влиза Боб Ното.
Името на ресторант Condividere означава ,,споделяне“, в превод от италиански. Червеното ръководство или Michelin Guide, бе впечатлено от представянето на иновативна вкусова философия и оцени Condividere с една звезда Мишлен. Неформалната кухня на ресторанта е резултат на кулинарно проучване, целящо да възхвали съвършенството на италианските сурови продукти по неангажиращ, приятен и модерен начин. От менюто до обслужването, обстановката и интериора, всичко в Condividere е създадено с цел да пренесе гостите на едно по-приятно и по-уютно място, там, където разговорите не са забранени, а поощрявани. Атмосферата напомня за класическите неделни обеди със семейството и тяхната магия да сплотяват. Подходът е близък до този на споделеното хранене в стил „тапас“ – носи добро настроение на хората, като същевременно остава изящен италиански отпечатък.
Вицепрезидентът на компания Lavazza – Марко Лаваца, не крие ентусиазма си относно отличието. Той разкрива, че амбицията е била водеща при създаването на новото място за срещи и вкусови преживявания. Отворен за експерименти, както и приветстващ нови идеи, ресторантът в Торино поставя фундаменталното измерение на общността пред всичко останало. ,,Жизнено пространство за нашия град, където хората от и извън него, могат да преоткрият своята регионална и национална история, вкусовете на традиционните продукти и усещания, да се срещнат с богатството на италианската кухня под нови форми. Ние сме изключително горди да получим това признание.“ – продължава Марко Лаваца.
Най-важният критерий за получаване на престижната звезда е храната. Всеки продукт, всяка подправка, всяка техника, заедно с качеството, се отбелязват. Въпреки това, цялостната атмосфера в заведението не може да бъде определена само от храната. Времето и нивото на обслужване, виненият лист, чашите, солниците, покривките и подредбата на приборите, осветлението, музиката и дори колко посетители има в салона също се оцняват. Цялостното изживяване – от момента, в който позвъните за резервация до напусканто на ресторанта, е от изключително значение. Condividere успява да постигне съвършенството само за една година.
„Изключително горд съм да получа тази заветна награда от името на целия екип на Condividere. Това е знак на признателност за ежедневните ни усилия в продължение на повече от една година. Година, в която нашата идея за готвене, базирано на преживяването на храната, на което ни научи визионера Феран Адриа, успя да съчетае гастрономическия опит от най-високо ниво с неформално обслужване и mise en place. Протагонистът в Condividere е не само храната, но и най-важното – клиентелата, която се чувства сякаш е в центъра на нов и нетрадиционен начин на изживяване на фината гастрономия.“ – допълни шеф Федерико Занаси.
Текст: Lavazza/Fashion Inside
Снимки: Lavazza