9 шокиращи ястия за „ценители“

x


Ако страдате от чувствителен стомах, лабилна нервна система или сърдечна недостатъчност, по-добре пропуснете текста и снимките по-долу. Затворете статията и се престорете, че никога не сте я отваряли. Или още по-добре – че не сте я виждали изобщо.

Ако любопитството обаче е по-силно от вас и гладът ви за екзотика и странности надделява, то поемете дълбоко въздух и се пригответе за нещо, което ще сгърчи лицето ви в гримаса. Цели девет пъти! Защото там някъде по земното кълбо има храни, които за местните хора са уникален деликатес. Встрани от културния контекст на съответния етнос, за нас те са меко казано шокиращи (подобно на маймунския мозък, сервиран в „Индиана Джоунс и храмът на обречените“).

Нека хвърлим бърз поглед върху девет от най-стряскащите специалитети по света!



Ширако (Япония)  

Странно заглавие за ястие, което в превод от японски означава „бели деца“. Странно до момента, в който разберете, че то се приготвя от сперматозоидите на атлантическа риба, риба тон или риба фугу. Твърди се, че тези бобовидни храни имат сладникав вкус подобен на яйчен крем.



Желиран нос от лос  (Канада)

Изглежда също толкова зле, колкото и звучи. В смелостта си канадците са прекрачили нормите и са решили да подходят експериментално в областта на кулинарията. За да приготвят нос от лос, най-напред  те го почистват внимателно от космите, след което варят с лук и подправки, нарязват на шайби и заливат с бульон, в който се желира.



Казу марзу (Италия)

Този деликатес от Сардиния, познат и като „сирене с личинки“, се прави от пекорино (твърдо сирене, направено от овче мляко), което е минало през ферментация с помощта на яйца, снесени от мухи. След като се излюпят ларвите, те започват да разяждат хранителния продукт, но същевременно му придават завършен вид с мазнини, захари и протеини. Можете да консумирате този леко стипчив деликатес с или без ларвите, но бъдете предпазливи: те могат да оцелеят в стомаха ви и да се загнездят в червата.



Очи от риба тон (Япония и Китай)

Традиционно блюдо за тези две държави. Рибешките очи могат да бъдат закупени от повечето хранителни магазини в страните на цена от около 1 долар. Те са по-скоро култивирани и вкусът им леко наподобява на калмари или октопод. Поднасят се сварени или сурови, гарнирани с пресни подправки.



Миризливки на клечка (Африка)

Ботсвана, Мозамбик, Зимбабве,Замбия и Южна Африка използват миризливките като подправка за яхния и дори като специалитет от менюто в местните ресторанти. Както знаете, това са онези буболечки, които почувствали се застрашени, отделят остра неприятна миризма, която в природата е защитен механизъм срещу изяждане от птици и гущери. Човешкото небце също не е застраховано от този шок.



Супа от птиче гнездо (Югоизточна Азия)

Тази храна с леко гумен вкус е не само деликатес, но е и често предписвана от лекарите против запек, отслабена имунна система и за повишаване на либидото. Супата се прави от гнездо на бързолет, което обикновено се изгражда от собствената му слюнка. Тези гнезда се закрепват високо по лицевата част на скалите, което прави събирането им опасно и много хора намират смъртта си докато го правят. Дали едно такова ястие струва човешки живот?!



Хаш  (Среден Изток, Източна Европа и Турция)

Едно от любимите зимни ястия, признато за деликатес в Средния Изток, Източна Европа и Турция. Наименованието му се превежда като „глава и копита“ и в общи линии това е основното съдържание на това ястие. Основната храна в него са кравешките копита, но и животинският череп играе важна роля.



А-Пинг – пържена тарантула (Камбоджа)

Пържената тарантула става популярна по време на режима на Червените кхмери, но и до днес държи статута си на деликатес в Камбоджа. Местните го похапват като чипс. Тарантулите са богати на протеини, а най-предпочитани са онези, които са с кафява украска по корема, защото се смята, че носят най-много яйца.



Пулсиращо сърце на кобра (Виетнам)

Това е ястието, което местните си поръчват, когато копнеят за деликатес. Смята се, че консумирането на живо сърце на кобра повишава жизнеността. Поръчвайки го, готвачът буквално ще го изтръгне пред вас от змията и ще го постави в чашка за шот, пълна с кръвта на жертвата. Трябва да го изпиете на екс, докато сърцето все още пулсира.

 

Текст: Нора Атанасова

Снимки: Press

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка раница от SEE BY CHLOÉ

Малка раница от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Леопардова пола от ALAÏA

Леопардова пола от ALAÏA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Въпрос на правилен акцент!

Ако сте пропуснали
Най-четени