Баба знае 2 и 200

x

Казват, че „човек и добре да живее, рано или късно му се налага да готви”. Бързаме да уточним, че нямаме нищо против готвенето, дори напротив – обичаме да експериментираме в кухнята… понякога, но в момента се намираме в ситуация, в която наложителното оставане у дома означава най-малкото приготвяне на закуска, обяд и вечеря. Всеки ден, по възможност разнообразна… Е, идеите ни се изчерпаха по-бързо, отколкото предполагахме и преди да чуем: „Ама пак ли боб!”; „Аз такова не ям/не обичам!”; „Баба го прави по-хубаво!”, решихме да прибегнем към най-изпитаните идеи за кулинарно вдъхновение, а именно – тефтерите с рецепти на баба. След няколко десетки пожълтели страници и три-четири обаждания до самата баба за доуточнения, се убедихме, че тя наистина знае 2 и 200, може да приготви от нищо-нещо, а рецептите й съвсем не са еднообразни, ами повечето от тях са достойни да станат част от ресторантско меню. Споделяме ви 6 от бабините предложения в стил „какво да сготвим с наличното у дома”, които ако не друго поне връщат в детството:



Гъбена супа с картофи

Какво по-хубаво от топла домашна супа за обяд? Тефтерите на баба преливат с рецепти за всевъзможни супи, но едни от най-предпочитаните от всички членове на семейството у дома, остават тези с кремообразната текстура. Избрахме гъбената крем супа с картофи, защото се приготвя изключително лесно, а вкусът й… той просто трябва да се опита!

Необходими продукти (за 4 порции):

¼ кг печурки

3-4 средно големи картофа

2 големи моркова

1 глава лук

200 мл. прясно мляко

50 г. масло

около литър вода

подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете гъбите, морковите, лука и картофите, поставете ги в тенджера, залейте ги с около литър топла вода, добавете сол и оставате на котлона, докато заврат. След около 20 минути, когато зеленчуците омекнат, отделете от котлона, добавете маслото, прясното мляко и подправките и пасирайте до желаната консистенция. Непосредствено преди сервиране може да гарнирате супата с домашни крутони или някакъв вид семена.



Боб с ориз на фурна

Най- логичното приложение на боба е да го сварим по онази рецепта, която баба знае от нейната баба, а тя пък от нейната… Вероятно обаче всички ще се съгласим, че колкото и да обичаме боб няма да му се радваме особено, ако той присъства в менюто по един и същи начин всяка седмица, затова потърсихме алтернативи. И ги намерихме – изпращаме го във фурната, като променяме правилата на кулинарната игра.

Необходими продукти

2 ч.ч. едър боб

1.5 ч.ч ориз

2-3 червени чушки

2 големи глави лук

3-4 моркова

150 гр. маслини

черен пипер

червен пипер

джоджен

чубрица

+ по желание още подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от предната вечер, а на другия ден го сложете на котлона да кипне, като излеете първата вода. Към втората добавете малко олио и оставете боба да се вари, докато омекне. Нарежете наситно морковите и лука и ги запържете в малко масло. В тавичка изсипете измития и отцеден ориз, сварения боб и запържените лук и моркови. Прибавете нарязани червени чушки и маслини, както и подправките и залейте с втората вода, в която се е варил бобът. Печете около час на умерена фурна, като покриете тавата с алуминиево фолио.

Бонус съвет: Освен като основно ястие, бобът с ориз на фурна се явява и чудесна гарнитура на всевъзможно приготвени меса.



Запеканката на баба 

Интересен факт е, че иначе класическото традиционното английско (или по-точно ирландско) ястие, наречено „овчарски пай”, в тефтерите на баба навсякъде откриваме като простата „запеканка”. Без значение как точно ще изберете да наричате следващата рецепта, силно ви препоръчваме да си я приготвите…

Необходими продукти:

10 средно големи картофа

около 50 гр. масло

½ ч.ч прясно мляко

2-3 моркова

2 зелени и 2 червени чушки

500 гр. кайма

1 глава лук

подправки на вкус

кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Сварете картофите в подсолена вода, добавете към тях маслото и прясното мляко и пасирайте всичко на пюре. В тиган последователно задушете нарязания лук, морковите и чушките, след което добавете към тях и каймата с подправките, а накрая и настърганите домати. Оставете на котлона, докато каймата започне да придобива характерен цвят. В предварително намаслена тава разпределете равномерно сместа от зеленчуците и каймата. Отгоре изсипете пласт картофено пюре. Поръсете всичко обилно с настърган кашкавал и печете в предварително загрята фурна, докато кашкавалът стане с приятен златист цвят.



Кюфтета от леща

Почти не се сещаме за някой, който да не обича кюфтета (особено пък приготвени от баба). И преди да ни попитате „Ами хората, който не ядат/обичат месо?”, то бързаме да ви предложим следващата рецепта, която е именно за кюфтета без месо, но затова пък се харесва от всички. Винаги!

Необходими продукти:

2 ч.ч. сварена леща

1 глава лук

½ ч.ч. галета

1 яйце

2 с.л. лъжици олио

подправки на вкус

1 ч.ч. брашно (за паниране)

Начин на приготвяне:

Отцедете сварената предварително леща и я намачкайте с вилица до консистенцията, която предпочитате. Към нея добавете галетата, яйцето, нарязания наситно лук и подправките. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и оформете средно големи топчета, които оваляйте в брашно и след това изпържете до златисто. Ами това е… добате млечен сос, зелена салата и сервирайте!



Картофени шницели

От незапомнени времена във всяка кухня има картофи и вероятно във всяка семейство има деца, които никога няма да откажат поредната порция пържени картофи. В непрекъснатия стремеж да разнообразяват семейното меню, бабите ни са взаимствали от австро-унгарската кухня една рецепта, която от тях знаем като „картофени шницели”, а всъщност в повечето ресторанти вече ще срещнем и като „рьощи”. Предлагаме ви рецептата в най-базовия й вариант, така както я  приготвя баба – непретенциозно, но изключително вкусно…

Необходими продукти (за 2 порции)

4  големи сурови картофа

около 80 гр. твърд кашкавал

2 яйца

2 ч.л олио

сол и подправки на вкус​

* Сред често срещаните допълнителни съставки, които може да добавите са бекон, праз лук и/или сирене.

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете картофите на ренде. Отцедете ги няколко пъти, докато отделят колкото е възможно повече от сока си. Смесете картофите с настъргания кашкавал, яйцата, олиото и подправките и оформете от сместа желаната форма и големина на шницелите. Пържете от двете страни, докато станат с приятен загар.

Бонус съвет: По-здравословната алтернатива на пърженето е печенето на фурна, ако изберете този вариант, то разпределете шницелите върху хартия за печене и ги оставете в предварително загрята до 190 градуса фурна, за около 40 минути. За да се изпекат равномерно и от двете страни, в средата на времето за печене ги обърнете.



Ябълков сладкиш с грис 

Имаме супа, няколко предложения за основни, какво остава? Ами десерт, разбира се! Няма да го пропуснем, дори нещо повече – избрахме един от възможно най-лесните и бързи, но затова пък безкомпромисно вкусни…

Необходими продукти:

1 ч.ч брашно

1 ч.ч. пшеничен грис

1 ч.ч. захар

1 пакетче бакпулвер

5-6 средно големи ябълки

2 ч.л. канела

масло

Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и рендосайте ябълките в купа, като добавите към тях канелата. Смесете сухите съставки – брашно, грис, захар, бакпулвер, в друга купа и ги разбъркайте. В предварително намаслена тавичка започнете да нареждате пластовете на сладкиша: най-отдолу поставете пласт ябълки, отгоре пласт от сухата смес, отново ябълки и така докато компонентите не свършат, като се стремите да завършите с пласт от суха смес. Залейте сладкиша със „сироп” от предварително разтопено масло и печете на умерена фурна около половин час. Сладкишът се сервира обърнат и по желание поръсен със пудра захар и ядков крокан.

Bon Appetit!


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени