В обятията на есента сме не само в модно, но и в кулинарно отношение.
Затова ви предлагаме три ароматни и уютни идеи за крем супи с някои от най-сезонните продукти – тиква, кестени и гъби. Насладете им се.
Крем супа от тиква
Необходимите съставки:
1 тиква (2 кг)
2 с.л. зехтин екстра върджин плюс още за поливане
1 средно голяма глава жълт лук, нарязана на ситно
1 ч.л. морска сол, плюс още за поръсване
3 скилидки чесън, наразяни на ситно
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. смлян кардамон
400 мл консерва кокосово мляко с висока масленост, запазете малко за гарниране
2½ чаши зеленчуков бульон
1 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса и постелете тавата за печене с хартия за печене.
Разрежете тиквата наполовина и извадете семките. Полейте със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Поставете със срязаната страна надолу. Печете за 40 до 60 минути или докато омекне много. Когато се охлади на допир, отделете кората и измерете 4½ пълни чаши от вътрешността.
Загрейте 2 с.л. масло в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, сол и черен пипер и задушете, докато омекне, за 5 до 8 минути. Добавете чесъна, джинджифила, кимиона, кориандъра, куркумата и кардамона и разбъркайте за 30 секунди. Добавете сварената тиква, кокосовото мляко и бульона и разбъркайте, за да се смесят добре. Оставете да къкри за 20 минути, след което разбъркайте с оцета.
Прехвърлете в блендер, като работите на части, ако е необходимо. Блендирайте до гладка смес. Ако супата е твърде гъста, добавете до 1½ чаши вода (по ½ чаша наведнъж), за да постигнете желаната консистенция.
Подправете на вкус. Изсипете в купички и гарнирайте с кокосово мляко, черен пипер и микрозелени растения, ако желаете. Може и с белени тиквени семки.
Крем супа от кестени
Необходимите съставки:
3 с.л. зехтин
3 глави лук шалот или ½ малка глава бял лук, нарязани на ситно
3 средно големи моркова, нарязани (1/3 чаша)
3 стръка целина, нарязани (1/3 чаша)
6 скилидки чесън, обелени и смлени
7,5 чаши кестени, сварени и обелени (около 400-450 г) плюс още за гарниране
3 с.л. прясна мащерка, нарязана
3 дафинови листа
15 чаши зеленчуков бульон
1/5 ч.л. сол
3/4 ч.л. бял пипер или черен пипер
3/4 чаша заквасена сметана (по избор)
3/4 ч.л. настъргано индийско орехче
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова и целината. Гответе, като разбърквате редовно, за 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете чесъна и гответе за една минута.
Добавете кестените, мащерката, дафиновия лист, зеленчуковия бульон, солта и черния пипер. Оставете да заври, след това да къкри за 15-20 минути или докато всички зеленчуци омекнат.
Изхвърлете дафиновия лист. С помощта на пасатор внимателно пюрирайте супата в самата тенджера, докато стане кремообразна. Ако използвате заквасена сметана, добавете и нея и разбъркайте. Върнете на котлона да заври и махнете бързо тенджерата.
Точно преди сервиране разбъркайте с настърганото индийско орехче. Разпределете в купички и ако решите, гарнирайте по ваш избор.
Крем супа от гъби
Необходимите съставки:
600 г гъби различни видове
1 глава лук
2 стъбла целина
3 скилидки чесън
няколко стръка пресен магданоз
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
1,5 л пилешки или зеленчуков бульон
75 мл заквасена сметана
6 резена чабата
екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
Тази рецепта е на Джейми Оливър.
Почистете гъбите с четка и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно лука, целината и чесъна. Нарежете стръковете магданоз (дръжките наситнени за супата, листата – за гарниране накрая) и мащерката.
Загрейте малко зехтин в голяма тенджера на среден огън, сложете лука, целината, чесъна, магданоза, мащерката и гъбите, сложете капака и гответе, докато омекнат. Извадете 4 супени лъжици гъби и оставете за по-късно.
Изсипете бульона в тенджерата и оставете да заври на среден огън, намалете котлона до най-ниската степен и оставете да къкри 15 минути. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер, след което разбийте с пасатор до гладкост. Изсипете сметаната, оставете отново да заври, след което изключете котлона.
Запечете чабата на горещ тиган, след това поръсете с по-голямата част от запазените гъби и поръсете леко с екстра върджин зехтин. Разпределете супата в купички, гарнирайте с нарязания магданоз и останалите гъби и сервирайте с чабатата отстрани.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels/Freepik.