Когато ни обземе бунтарско настроение сме готови да преобърнем света. Даже то да се изразява в празнични коктейли, които „заобикалят“ пенливите вина и залагат на по-сериозни алкохолни съставки. Нашите пет фаворити се въртят около бърбъна, водката и текилата…
Маргарита с нар
Вариантът на традиционния коктейл идеално ни се вписва в предстоящите празнични вечери. За приготвянето на този вариант за 6 коктейла са необходими:
180 мл концентриран лимонов сок
2 чаши вода
3 1/2 чаши текила
2 чаши сок от нар
1 чаша трипъл сек
5 лайма
кубчета лед за сервирането
Семената от един почистен нар
В голяма купа смесете лимоновият концентрат и водата, и разбъркайте добре. Добавете текилата, сока от нар и трипъл сека. Нарежете лаймовете напречно на дебели резени. Срежете всеки от тях от центъра към външата част, за да могат да се закрепят на ръба на чашата. Преди сервиране сложете семената от нар и кубчета лед във всяка чаша. Поставете лайма отстрани и налейте.
Водка-еспресо коктейл
Нека скучното име ни ви заблуждава, че питието е такова и на вкус. Освен това наситения на среднощни будувания празничен ритъм може да ви изтощи, а този коктейл ще възвърне от енергията и желанието за нови преживявания. Съставките за 1 коктейл са следните:
30 мл водка (текила)
30 мл студено еспресо
15 мл ликьор Tia Maria
15 мл ликьор Kahlúa Especial
Смесете съставките в шейкър, пълен с лед. Разклатете и сервирайте в чаша за мартини (или три чаши за шот).
Jack Frost
Действително хубав коктейл, който ще накара празниците да заблестят още повече. Необходими за четири питиета са:
100 мл водка (ром)
200 мл сок от ананас
100 мл сметана от кокосов орех
100 мл синьо кюрасо
2 с.л. захар
1 с.л. вода
кокосови стърготини за ръба на чашата
Смесете всичко заедно с лед и разбийте в блендер. Ако този вариант ви е прекалено леден, може да направите мартини със същите съставки.
Старомодният, който си остава актуален
Този класически коктейл съдържа Ангостура битер и бърбън. И макар да е наречен Old-Fashioned, ние знаем как подобни неща остават винаги актуални.
1 бучка захар
15 капки Ангостура битер
1 с.л. сода
60 мл бърбън
тънка ивица лимонова кора
В чаша за уиски смесете бучката захар, битера и содата. Разбъркайте докатос е получи паста. Добавете бърбъна. Сложете лед и декорирайте с лимоновата кора.
Пикантен Манхатън
Класика, подправена с малко огън. Така най-кратко можем да опишем последното ни коктейлно предложение. Накратко, за да му се насладите са ви нужни:
2 чаши сладък вермут
1 ч.л. бахар
2 пръчици канела
2 карамфила
щипка лют червен пипер
щипка морска сол
За самия коктейл
75 мл Hennessy коняк
25 мл вермут
5-6 капки Ангостура битер
спирала от портокалова кора
поръсете с индейско орехче
За да овкусите вермута го загрейте точно допреди завиране. Добавете всички сухи съставки. Изключете котлона, покрийте с капак и оставете за няколко часа. Прецедете в празен съд.
За всеки коктейл смесете коняка, вермута и битера в шейкър. Добавете лед и разклатете. Налейте в чаша за мартини. Поставете портокаловата спирала. и поръсете с индийското орехче.
Колкото и да обичаме традициите, винаги оставяме място и за малко коктейлни предизвикателства. Защо не се присъедините?
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press