„До последния каприз“ – да съживиш Паганини

x

Съвършенството взима своите жертви.

„До последния каприз“ е филм откровение, филм който представя две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Лентата разкрива историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 Каприза“ на Паганини. След последния Каприз, той слага край на живота си….Филмът е режисьорски дебют на актьора Иван Юруков, осъществен с помощта на независим екип от актьори и професионалисти.

„Духът на Паганини“ оживява в най-неочаквано и непригодно място – в забравеното село Делвино, в главата на самотен мъж с пропиляна младост, насред ежедневието на простовати селски хора, които никога не са чували изпълнение на цигулка. Чуждестранен журналист и неговата преводачка се натъкват на този абсурден свят, опитвайки да съберат пъзел от живота на цигуларя и да заснемат документален филм.

Откъде дойде вдъхновението ви за филма ?

И. Юруков: От безценното ми приятелство с Росен Станев – съавтор на сценария на „До последния каприз“. Както и от любовта към музиката и изкуството изобщо. „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават“ са думи на Николо Паганини, който присъства с произведенията си във филма. Винаги съм се питал какво движи човека по пътя на творчеството? Кое ни насочва към красотата, къде е началото и кога свършват възможностите. Все въпроси, чийто отговори непрестанно търсим. Точно както едно дете, опознаващо света.Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите селски момчета, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.

Частите от „24 Каприза“ на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който играе най-добрия приятел на един от главните герои. Участие във филма взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др. Страхотно впечатление правят и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров, които имат ключови роли във филма.Какво послание би искал да отправиш към зрителите с дебютния си филм?

И. Ю. : Всеки от нас е дарен с някакъв талант. И с движението в живота е възможно да се отклонилим от възможността да развием този дар. Никога не е късно да открием призванието си.

 – Филмът ти е независим, трудно ли беше, колко време отне реализацията му? 

И.Ю.: Филмът е откровение. Съавторите му вложиха любовта и отдадеността си безрезервно. Никой от нас не пести сили и желание да даде най-красивото на което е способен, с единствената цел филмът да се случи. Така трудностите се превръщат в предизвикателства, а времето в незабравим спомен.

 – „Духът на Паганини“ тръгва от 27 май по кината, за кой е този филм? С какво би искал да се свързва филма?

И.Ю.: Филмът е за всеки, който продължава да търси вълнението от първите пъти. Филмът е за непримиримите, приключенците, мечтателите. Филмът е за Росен Станев. Датата на премиерата се наложи съвсем естествено. Дали заради особените обстоятелсва, белязващи съвремието ни или странно съвпадение – на 27 май умира Паганини, на 27 май е моят рожден ден.

Още за филма вижте ТУК.


Текст: Fashion Inside

Снимки: Красена Ангелова

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от BURBERRY

Жилетка от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди пола от BALMAIN

Миди пола от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от VERONICA BEARD

Сако от VERONICA BEARD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кадифена елегантност от Мег Раян.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ