Ирмена и нейният проект“ Eyes Closed“

x

Питали ли сте се, защо затваряме очите си?

Обикновеният акт на затварянето на очи, който възприемаме така естествено, както и дишането, много често ни помага да се отдадем на спомени, да изпаднем в медитация, да се концентрираме, да създадем нещо креативно, да усетим екстаз, да се центрираме в себе си, да вдъхнем същински уханието на цвете, да усетим аромата на питието, преди да отпием….

Днес ви срещаме с Ирмена Чичикова, любима актриса и муза на дизайнерската платформа „Иван Асен 22“, и нейният проект „Eyes Closed“. Той представлява интимни портрети, заснети на лента, на нейни близки творци и приятели от различни сфери на изкуството, които затваряйки очи пред обектива, я допускат до този съкровен и дълбоко личен миг.– Как реши да снимаш точно хора със затворени очи? 

– Идеята за проекта се роди спонтанно, а и някак интуитивно. Първият кадър, който направих, беше на актрисата Валентина Каролева. Момент, който споделихме заедно и тя просто затвори очи – от удоволствие, от спокойствие. Впоследствие реших да снимам и други по този начин, и все повече да задълбая в това какво се случва с човек, когато затвори очи в будно състояние. Доколко се отпуска в мига, доколко е раним, или угрижен. За момента колекцията от фотографии е фокусирана върху хора на изкуството и моя опит да ги провокирам да излязат от работната си среда, да отърсят лицата си от ежедневните гримаси, да забавят движението, да въздъхнат. Вдъхновението ми към този проект е несекващо и скоро ще включа портрети на още интересни личности, които не са непременно творци.
„Всеки един от обектите на този проект е артист, в действителност и по душа. Възможността да ги видя отстранени от зоната си на комфорт, от работното място, от задълженията, които чакат зад ъгъла, ме приближава още повече към тях. Оставам свързана с всеки един от тях по особено интимно човешки начин. „
– Наистина ли най-добре се вижда със сърцето, а не с очите?

– Всяко сетиво, с което разполагаме, открива пред нас различни светове. Но е важно да сме готови да ги приемем, да обърнем съществото си към тях. Лично аз вярвам в енергията, която излъчваме едни към други, към заобикалящата ни среда; мислите, с които изпълваме тялото си. Но не бих могла да функционирам без прилива на любов в най-различните й форми. В сътворяването на този проект се оставих сърцето да ме води към всеки един от обектите на фотоапарата, но и да не пропускам какво виждат очите ми.

– Какво вижда Ирмена когато затвори очи?

– Вижда душата си в полет; онези, които вече не са сред нас; всички прекрасни неща, които си мечтая да ми се случат.В работата си с всеки един застанал пред обектива, Ирмена се опитва да го провокира да влезе в своя собствен миг извън мястото, в което се намира, вътре в себе си или някъде отвъд, или просто да бъде тук и сега, но концентриран в момента.

– Покоят лесно постижим ли е?

– Все повече вярвам, че е постижим. Колкото повече изпълваме мислите си със спокойствие и добра енергия, толкова повече даваме възможност на тялото ни да се центрира. И толкова повече има хармония в това, което правим. Надявам се с тези портрети да провокирам у всекиго да пожелае поне за миг да затвори очи през деня и да се остави на няколко секунди съкровеност със самия себе си.

Серията „Eyes Closed“ може вече да разгледате онлайн ТУК. Форматът е flip book или книга за разглеждане, и включва фотографиите с името и професията на човека, мястото, и кратък поетичен текст, който описва момента на снимане през погледа на младата актриса.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма Творчески инициативи 2021.


Текст: Fashion Inside

Снимки: Ирмена Чичикова

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черен клин от SAINT LAURENT

Черен клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от CASTAÑER

Еспадрили от CASTAÑER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла миди пола от VALENTINO

Бяла миди пола от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от DOLCE & GABBANA

Къси дънки от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стилът никога не излиза във ваканция.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ