„Жените на София“ – различното и красиво лице на града

x

Пет години след едноименната книга „Хората на София“, българският фотограф Вихрен Георгиев се завръща с вдъхновяващо продължение от света на People of Sofia.

Последната градска и непреднамерена хроника на града и неговите жители е посветена на жените и техните невидими истории, доловени в откровени погледи. Роденият в Бургас, но израснал в Русе фотограф излиза извън интернет границите на популярния си проект, за да предложи вдъхновяващо аналогово съзерцание в смирен, но много жив визуален разказ за ритъма на града и съкровения женски цвят на неговите героини.
„Жените на София“ съдържа многобройни по-стари и съвсем нови портрети от последните пет години, повече от половината от които не са публикувани в интернет страницата на People of Sofia, снимани са сравнително скоро, специално за проекта и се появяват за пръв път на страниците на тази книга. Запознаваме се и почитаме майки, работещи жени, красиви и стилни дами, жени на изкуството и такива с всевъзможни професии, които дефинират своя град и му придават чувствен, пълнокръвен и емоционален облик.
“Как може да ви харесва да сте подобни, ще каже Жан-Пол Сартр на студентите, докато в един глас скандират не друго, а неговото име. Най-голямото откритие на днешната култура, струва ми се, е човешката стойност на различието – хората са ценни не с това, по което си приличат, а с това, по което се различават. И с толерантността към различията си. Книгата на Вихрен Георгиев, която държите в ръце – „Жените на София“ (част от по-големия му виртуален проект „Хората на София“), е майсторска фотографска реплика на този възглед. Майсторска, защото зад мамещата лекота на образите, преливащи от добро настроение, ярки цветове, естетизирани детайли, закачлива искреност…, фотографът, ненатрапчиво, но убедено, се ангажира с политическа защита на жената. Преведена на езика на думите, тя би звучала така: не на предразсъдъците, не на страховете, не на конфекцията, не на пропагандата, не на зависимостта, не на подчинението…

Вихрен Георгиев съчетава възможностите на „уличната фотография“, която среща случайно своите герои из града, с тези на „социалния портрет“, който разкрива професията и мястото им в обществото. Фотографът предлага на жените пред камерата си „хартиена сцена“, на която да изявят своята различност (по някой път и с кратка изповед), според това какви сами са решили да бъдат. Тази автономност на „женския аз“ създава една неочаквана платочна еротика на присъствието им и те в своите различия престават да са ти без-различни, независимо от етноса си, религията, възрастта, миналото, образованието, убежденията, таланта, лайфстайла…

Така накрая, когато затвориш и последната страница на книгата, лицата в нея, колкото и малко общо да имат помежду си, се оказва, че са се слели в едно лице – красивото лице на София. Защото за жената, погледната отвън, може и да е вярно, че „Красотата е симетрия“, но за жената, погледната отвътре, е вярно друго – „Красотата е толерантност“. – с тези думи Георги Лозанов описва изживяването наречено „Жените на София“.

Потопете се и вие в пъстрия женски свят – красив, необятен и вдъхновяващ!
Текст: ПР

Снимки: Вихрен Георгиев

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Летен аутфит – свобода и лекота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ