Модната илюстрация – изискана артистичност без конкретен размер

x

Фенове или не на МОДАТА, няма как да пренебрегнем влиянието на Нейно Височество. Дори и най-големите й противници се съобразяват с нея за първа среща и интервю за работа, ако искат да имат успех. Защото играта така е наполовина изиграна още преди да си отворите устата, особено ако срещу вас стои жена.

Поръчката онлайн или „бръмченето“ по магазини е обичайна стратегия, но замисляме ли се колко важна брънка от сюжета е модната илюстрация. Тя често съпътства първите дизайнерски стъпки на всяка колекция, а повечето диктатори на стила не тръгват никъде без тефтер, в който да нахвърлят идеите си за някоя следваща колекция. Има и такива примери като Мадлен Вионе или Вивиан Уестууд, които не прибягват до рисуване на своите модели, но те са по-скоро изключение, потвърждаващо правилото. Ако днес сме свикнали да гледаме всичко на снимки, не трябва да забравяме, че в исторически план до момента на технологичния бум тенденциите са се разпространявали в списания, които са били изцяло илюстрирани.

Истории от бекстейджа

За родоначалник на този тип илюстрации се смята Чезаре Вечелио, който в края на XVI век публикува серия от графики с фокус върху различията в облеклото на различни географски райони от Европа и Турция.Тези гравюри определено поразяват със своята прецизност, но да „прелетим“ в зората на XX век, времето, в което без каквото и да е съмнение можем да говорим за МОДА. По това време модните илюстратори са притежавали неоспоримия статут на художници артисти, работещи не само за печатни издания, но често и за конкретни дизайнери. Сред дългия списък от имена блестят Пол Ириб, Леон Бакст и Ерте – псевдоним на руснака Ромен дьо Тиртоф, който е и дизайнер, известен с костюмите си, създадени за Джозефин Бейкър.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nathalie Atkinson (@jadedjournalista)Едва ли осъзнаваме колко важна част от модата са били модните рисунки и илюстрации и ако днес те присъстват в специализираните издания и сайтове като намек за арт пристрастие или елитарност, то преди години са били жизненоважна част от модния бизнес. Самият Кристиан Диор, бащата на прословутия силует New Look, започва кариерата си, правейки илюстрации, които предлага на различни издания.Но в динамичната онлайн ера на този век можем ли да обявим модната илюстрация за изпаднала в „клинична смърт“? Като вземем предвид, че едни от най-елитните училища за мода предлагат отделна специалност „Модна илюстрация“, не смятам, че въпросът се нуждае от отговор.

Артистичната еволюция днес

Всяко време търпи своите изменения в естетическите възприятия. Изобразителното изкуство, в това число и модната илюстрация, също се променя. Свободата на изказа, разнообразието от материали, които позволяват различни възможности, истерията по дигиталното изкуство откриха съвсем нови и светли хоризонти, в които сякаш правила няма. Борбата за внимание е безмилостно жестока, а артистичните интерпретации, дори на един и същ модел от дизайнерска колекция, често са многобройни. Сред моите лични фаворити са Дейвид Даунтън (на чийто бял лист греят не една и две модни икони) и Бил Донован.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Downton (@daviddownton)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bil Donovan (@bildonovan)


Във времето, когато сме съвсем близо до коледните и новогодишни празници, а набавянето на подаръци за любимите хора е ако не мисия невъзможна, то поне рискована, ви предлагам един щадящ бюджета вариант, който не е никак за пренебрегване. Проявете фантазия и еволюирайте до съвсем друго ниво, подарявайки на своите отдадени на модата близки нещо, което не е обвързано с точен размер, не отнема място за съхранение и време за поддръжка, но е също толкова красиво – една модна илюстрация. Да, правилно прочетохте! Онлайн пространството е изпъстрено с творци, които срещу скромна сума ви предоставят за изтегляне желаната от вас модна илюстрация. Следващата стъпка е още по-лесна, просто го разпечатайте в желания размер. Или казано по друг начин, ако в тези изпълнени с корони дни трудно бихте отишли при модата, то накарайте модата да дойде при вас, и то по един необичаен и красив начин. Предлагам ви още няколко любими автори, които според мен заслужават внимание.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Rybakoff (@cynthiarybakoff)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by JackyBlue (@jackyblue__)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studio Fantasma (@studiofantasma) 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aneta (@aneta_fashionillustrator)Нещата не се изчерпват дотук, намерете своите модни фаворити в рисунката, без да напускате дома.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram/Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черен клин от SAINT LAURENT

Черен клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от CASTAÑER

Еспадрили от CASTAÑER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла миди пола от VALENTINO

Бяла миди пола от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от DOLCE & GABBANA

Къси дънки от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Намерете ни на плажа.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ