НОВА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

x

По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в който според народното поверие билките имат най-голяма лечебна сила, излиза нова „Енциклопедия Лечебни растения“. Изданието е цветно и с отлична полиграфия, с обем 288 страници, включва над 470 снимки и се издава съвместно между  Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и Книгомания. Използвана е нова концепция за представянето на над 270  растения, като акцент е практическата им приложимост и употреба в домашни условия. Подбрани са растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и някои чуждестранни видове, които могат да се намерят на българския пазар или са привнесени и виреят добре в нашите природни условия.



Информацията в „Енциклопедия Лечебни растения“ е достоверна и научно проверена, поднесена в достъпен вид. Статиите са реализирани с активното участие на водещи учени в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката. Дизайнът на „Лечебни растения“ е по идея на Тодор Манолов, който подготвя и предходните няколко енциклопедични издания на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“.

Важно е да се отбележи, че са спазени и отразени последните промени на латинските наименования, като всички те са съобразени и обновени спрямо класификацията на Европейската фармакопея. Особено полезно е, че в този том можете да намерите и наименованията (синонимите) на едно и също растение в различните краища на България. С предупредителна червена маркировка в статиите са отбелязани опасните и нежелани реакции при приложението на конкретни видове растения.



„Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „Българска енциклопедия“ да популяризира достиженията на световната и на българската наука, на богатите традиции и познания на народа ни за заобикалящия го свят, включително за лечебните растения. Знания, трупани и утвърдени през вековете и до днес, съхранени в ритуали, писменни източници и в народния фолклор“, коментира Виктория Лазова, директор на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН.

Събраният материал в „Енциклопедия Лечебни растения“ е дело на задълбочените познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от Медицинския университет–София и от Българска академия на науките. Главен научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“ е проф. Илина Кръстева от МУ–София, доктор на науките по фармакогнозия и фитохимия, с иновативни изследвания върху лечебни растения с редки биологичноактивни вещества.



„Интересът към лечебните растения у нас и в международен план непрекъснато нараства. Те все повече се прилагат в лечението и профилактиката на много заболявания, самостоятелно или като допълнителни средства към конвенциалната терапия, благодарение на разширяващите се научни знания за връзката между принципите на действие на активните вещества в лечебните растения и тяхното полезно въздействие върху различни патологични изменения в организма и конкретни заболявания“, раказва д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“.

„Енциклопедия Лечебни растения“, както по обем на описаните в нея видове, така и с включената най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие, е съществен принос както в научната, така и в научнопопулярната литература. Тя е подходяща за всеки дом; ще задоволи интересите на различни специалисти – лекари, фармацевти, биолози и др., също и на студенти, както и на широк кръг читатели, проявяващи интерес към лечебните растения.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Палтото в главната роля.

Ако сте пропуснали
Най-четени