НОВА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

x

По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в който според народното поверие билките имат най-голяма лечебна сила, излиза нова „Енциклопедия Лечебни растения“. Изданието е цветно и с отлична полиграфия, с обем 288 страници, включва над 470 снимки и се издава съвместно между  Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и Книгомания. Използвана е нова концепция за представянето на над 270  растения, като акцент е практическата им приложимост и употреба в домашни условия. Подбрани са растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и някои чуждестранни видове, които могат да се намерят на българския пазар или са привнесени и виреят добре в нашите природни условия.Информацията в „Енциклопедия Лечебни растения“ е достоверна и научно проверена, поднесена в достъпен вид. Статиите са реализирани с активното участие на водещи учени в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката. Дизайнът на „Лечебни растения“ е по идея на Тодор Манолов, който подготвя и предходните няколко енциклопедични издания на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“.

Важно е да се отбележи, че са спазени и отразени последните промени на латинските наименования, като всички те са съобразени и обновени спрямо класификацията на Европейската фармакопея. Особено полезно е, че в този том можете да намерите и наименованията (синонимите) на едно и също растение в различните краища на България. С предупредителна червена маркировка в статиите са отбелязани опасните и нежелани реакции при приложението на конкретни видове растения.„Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „Българска енциклопедия“ да популяризира достиженията на световната и на българската наука, на богатите традиции и познания на народа ни за заобикалящия го свят, включително за лечебните растения. Знания, трупани и утвърдени през вековете и до днес, съхранени в ритуали, писменни източници и в народния фолклор“, коментира Виктория Лазова, директор на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН.

Събраният материал в „Енциклопедия Лечебни растения“ е дело на задълбочените познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от Медицинския университет–София и от Българска академия на науките. Главен научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“ е проф. Илина Кръстева от МУ–София, доктор на науките по фармакогнозия и фитохимия, с иновативни изследвания върху лечебни растения с редки биологичноактивни вещества.„Интересът към лечебните растения у нас и в международен план непрекъснато нараства. Те все повече се прилагат в лечението и профилактиката на много заболявания, самостоятелно или като допълнителни средства към конвенциалната терапия, благодарение на разширяващите се научни знания за връзката между принципите на действие на активните вещества в лечебните растения и тяхното полезно въздействие върху различни патологични изменения в организма и конкретни заболявания“, раказва д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“.

„Енциклопедия Лечебни растения“, както по обем на описаните в нея видове, така и с включената най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие, е съществен принос както в научната, така и в научнопопулярната литература. Тя е подходяща за всеки дом; ще задоволи интересите на различни специалисти – лекари, фармацевти, биолози и др., също и на студенти, както и на широк кръг читатели, проявяващи интерес към лечебните растения.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени