Парадът на Персеидите идва! Какво ще си пожелаете?

x


Изтупайте праха от старите си бинокли, пригответе списъка със специални желания и потърсете подходяща компания за този невероятен небесен спектакъл! Задава се звездното събитие на годината – Парадът на Персеидите! Всяка година метеорният валеж дава шанс на хиляди звездобройци по света да наблюдават тази космическа красота с падащи 60-70 метеорита на всеки час. Така без дори да сте астрономи, вероятността да уловите с поглед няколко падащи звезди, е огромна. Затова побързайте с желанията!

Според НАСА интензивният метеорен дъжд от Персеиди минава през Земята в периода 10-13 август, като пикът през 2018 г. ще е на 12-13 август. Обикновено най-много метеори се виждат в малките часове преди разсъмване, но тази година луната ще е във фаза близа до новолуние, благодарение на което шоуто на Персеидите ще може да бъде наблюдавано малко след полунощ. Падащите метеори ще се появят във всички части на небето като за тях е характерно, че са бързи и ярки.

Родителското тяло на Персеидите е кометата 109P (Swift-Tuttle), която минава на период около 130 г. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой падащи метеори. Тези частици – остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост – до 60 километра в секунда, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

В Западна Европа „падащите звезди“ са известни като „Сълзите на Св. Лаврентий“, защото нощта на пика на Персеидите съвпада с празника на светеца.Какво да направим, за да ги видим? Ключът към перфектната гледка е „да заграбим колкото може повече небе“. С други думи – да отидем на достатъчно тъмно място (някъде в покрайнините или в провинцията) и да се подготвим да останем на открито за няколко часа. Нужни са поне 30 минути, за да привикнат очите ни с тъмнината, затова колкото по-дълго останем навън, толкова по-добре.

Перфектни места за наблюдаване на метеорния дъжд са морския бряг, обсерватория „Рожен“, района около с. Железница, Софийско, Алпийска поляна край с. Лакатник и района на хижа Грънчар в Рила .

Нека си пожелаем ясно небе и приятно гледане!Ако останете в големия град и не успеете да наблюдавате Персеидите, то последните три месеца на годината също ще бъдат осеяни с падащи звезди. Тогава основните заподозрени за шоу в нощното небе ще са Драконидите (с пик на 8-9 октомври), Орионидите (с пик на 21 октомври), Леонидите (с пик на 17 и 18 ноември), Джеминидите, наричан още кралят на метеорните дъждове (с пик на 14-15 декември) и Урсидите (с пик на 22-23 декември).

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Флоралната рокля – едно от нах-хубавите модни клишета.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ