Веган кожата: полезна ли е наистина за околната среда?

x


Понятието „веган кожа“ проникна в модния свят през последните няколко десетилетия. Почти сме сигурни, че всяка една от вас е вече чувала този термин поне около… милион пъти. Преди това наименование на „кожата“ да стане масово популярно, фалшивата кожа екслузивно се е наричала „имитация на кожа, направена от полиуретан“ и като цяло е имала конотация, свързана с евтиност или дори вулгарност. Тъй като рекламите на PETA (организация за защита на животните) стават все по-настоятелни и все повече хора преминават към диетата на веганизма и вегетарианството, кожените алтернативи стават все по-желани, което пък води до въвеждане и на термина „веган кожа“, сиреч – изксутвена кожа, направена от синтетични материали.

Веган кожа определено звучи по-добре от „имитация на кожа, направена от полиуретан“ и носи със себе си полъха на изяществото – в края на краищата всичко веган обикновено се класифицира като по-ексклузивно и по-скъпо. Но не винаги е било така. Преди шест години професорът по модна устойчивост на Parsons School of Design – Тимо Рисонен, казва: „Името „веган кожа“ бива представяно от някои хора все едно, че сега има някакво превъзходство над всичко останало.“ Той добавя още, че терминът „кожа“ веднага се категоризира с лукс: „Защо изобщо наричаме този изкуствен материал кожа? Защото това е нещо, което хората лесно могат да разберат.”

Може би всички можем да разберем какво е веган кожа, но дали някой наистина знае откъде идва? Точно от тази гледна точка наистина ли този вид материал е по-добър за околната среда от велура например? Като за начало, повечето кожени алтернативи са изработени от полиуретанов хлорид на основата на пластмаса (PVC) и полиуретан, както съобщава Business Insider. Ако не пазарувате на масовия пазар, можете да намерите изкуствена кожа, създадена от по-екологични продукти, включително гъби, ябълки, листа от черница, кокос, ананас и дори камбуча. Очевидно има пазар за това, нали така? А имахте ли представа за всички тези възможни първоизточници на материала?

Да вземем например любимите кожени чанти на Stella McCartney: те са изработени от полиестер и полиуретан с рециклирана полиестерна подложка. Но само защото Stella McCartney и други големи и/или второстепенни модни брандове са забранили употребата на естествена кожа, не означава непременно, че спасяват планетата, произвеждайки още и още пластмаса. От гореспоменатия бранд научаваме следното: , „Решението ни да не използваме естествена кожа ни позволи да намалим въздействието върху околната среда.“ Това е всъщност донякъде огромна стъпка към по-добро бъдеще за фауната на планетата, бихте се съгласили и с нас, и с феновете на марката, според които (а един измежду тях е и Farfetch) брандът е лидерът на устойчивата мода. Но на сайта на Stella McCartney има и нещо друго – не е обозначен само позитивният напредък, а и застоят също: .“Ние признаваме, че синтетичните алтернативи, които използваме, имат негативно влияние върху опазването на околната среда“.

Кое пък може да му е вредното на този полиуретан? PVC, използван материал за направата на повечето изкуствена кожа, отделя токсични диоксини. Това не се отнася за кожата, направена от, да речем, ананаси. А какво се случва с естествената кожа?

Тя има нужда от тонове вредни химикали, използвани в процеса на дъбене (физико-химична обработка на кожата, при която се повишава нейната устойчивост и издръжливост). Животните (крави, телета, овце, крокодили, змии и т.н.) изискват много време и усилия, както и пари за отглеждане или ловуване. Тези животни могат да изпускат вредни емисии или да поглъщат неимоверно количество храна. Още пари.

Докато повечето изкуствена кожа използва петрол в производствения си процес – бързо, лесно, евтино? Петролът обаче е токсичен, направо страшен за Земята и виновен за промените в климата. Въпросът е: да бъдеш или да не бъдеш? Да избереш да предпазиш животните, но да навредиш на природата? Или обратното?!

И така – какво е по-добре: естествена или изкуствена кожа? Следващата ви чанта трябва ли да е от Stella McCartney или някоя друга модна къща, предлагаща веган кожа? Или трябва да се придържате към естествените материали? Нали знаете – елечето от зайче топли толкова много! В този момент отговорът наистина се свежда до всеки отделен случай. Ако инвестирате в изкуствена кожа, направена възможно най-етично и екологично, има смисъл да го направите, а не да си купувате продукт от естествена кожа. Ако пък сте склонни да купувате кожа, но все още искате да бъдете мили към собствения си дом – Земята, винаги можете да разгледате места като The Real Real, Vestiaire Collective или друг източник на употребявани кожени изделия. Пазарът за веган кожа все още е в „ранното си детство“ и предстои да видим иновации през следващите години. Дотогава не злоупотребявайте с кредитната си карта и дайте шанс на преоценените стоки – все пак животи са свършили по не мил начин, така че дайте им втори шанс, като изберете естествена кожа, но second had, за да не е напразно изгубен животът. Колкото до веган кожата – проверявайте как и къде е изработена и купувайте само при нужда!

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е за слънце и лимони, вие изберете в каква форма и съотношение… 

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ