За фотографията, в първо лице от журито на VIPA 2016

x


Има ли рецепта за перфектната снимка? Кое най-силно провокира съвременните фотографи? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме дни преди първата бляскава церемония по награждаването на „Фотограф на годината“ (на престижния конкурс VIPA 2016) от Ерик Натан, Белий Ден и Пини Хаму, които са отговорни за избора на най-добрите фотографии сред участниците в конкурса.Кое ви провокира да се включите в журито на конкурса?

Ерик Натан: Бях поканен да се присъединя и с удоволствие приех, защото смятам, че това е начин да служа на фотографското общество.

Белий Ден: Участвал съм в журитата на авторитетни конкурси като MOSCOW INTERNATIONAL FOTO AWARDS (MIFA) и TOKIO INTERNATIONAL FOTO AWARDS (TIFA) и имам опит, освен това ясно осъзнавам, че добрите фотоконкурси са успешен начин за начинаещите фотографи, и за любителите да заявят себе си. Преподавам и винаги съм агитирал учениците си да се включват в интересни фотоконкурси. Това е много важно. Не се поколебах дори за секунда дали да приема предложението на VIPA 2016. Това е конкурс със свой подход към творчеството на участниците, с нестандартна система за оценяване и със солиден награден фонд. Участието в журито е чест за мен. Горд съм, че ще имам отношение към този конкурс, който го очаква голям успех и световно признание.

Пини Хамоу: Провокира ме фактът, че това е международен фотографски конкурс, който насърчава изкуството и фотографите и осигурява страхотни награди за победителите. Реших, че с журирането си бих могъл да помогна за избора на най-добрите снимки.

 

Какво ще търсите във фотографиите на участниците, когато избирате победителя?

Ерик Натан: Ще търся снимките, които показват иновативност, креативност и добра техническа подготовка. Обикновено харесвам фотоси, в които виждам, че фотографът е помислил внимателно за крайния резултат, преди да направи снимката.

Белий Ден: Оскар Уайлд е казал: „Можете да се доверите само на портретите, на които моделът е почти незабележим, но пък много добре се вижда художникът”. За мен е важно да видя в снимките ярък и интересен автор. Във фотографията винаги търся индивидуалност, самобитен стил и необикновен почерк.

Пини Хамоу: Преди всичко търся хубава артистична снимка, която да ми хване окото и да ме заинтригува. Разбира се, тя трябва да е издържана технически и композиционно, с интересен поглед на автора.Имате ли „рецепта” за перфектна снимка?

Ерик Натан: Не вярвам в „перфектната” снимка. Както във всички изкуства, и фотографията е субективна и стойността на изображението зависи от очите на гледащия.

Белий Ден: За съжаление такава рецепта не съществува. Има известен набор от критерии за оценяване на фотографиите, но така както хората са различни, със своите предпочитания, вкусове, образования и опит, така и оценката е субективна. Това, което впечатлява един, остава някой друг равнодушен. Често младите автори грешат в стремежа си да създадат идеална снимка, наблягайки на техничността и забравяйки за съдържанието й. Идеята и посланието трябва да стоят на първо място във всяка снимка. Но и техническата страна не бива да се забравя.

Пини Хамоу: За да направите хубава снимка, трябва да знаете каква идея или история искате да пресъздадете. Дали ще е репортажна, природна, концептуална или някаква друга. Веднъж щом научите темата, трябва да знаете как да я пресъздадете в снимка, как да я заснемете най-добре и да работите с обективите, а също и как да обработите изображението. Когато всичко е направено правилно, ще имате прекрасна фотография.Кое ви провокира най-силно като творец?

Ерик Натан: Най-силно ме вдъхновява природата.

Белий Ден: Преди време влагах много сили в рекламната фотография, където най-важното е да успееш да продадеш стоката. Сега приключих с подготовката на мащабен фото проект, който представя моите философски размишления за съвременното общество. В момента силно ме вълнува и вдъхновява традиционното руско изкуство, което се опитвам да пренеса и в творбите си. Сюжети от славянската митология на дохристиянския период, стилизирани в техниката на традиционното народно изкуство.

Пини Хамоу: Креативността е това, което ме вдъхновява да снимам. Кара ме да търся промяна, растеж и подобрение. С всяка снимка, която планирам, се опитвам да създам нещо, което не е правено преди.

 

Последният миг, който запечатахте с фотоапарата си?

Ерик Натан: Въздушна снимка на Кейптаун, докато кръжахме с въртолет преди няколко дни.

Белий Ден: В последно време всичките ми сили са съсредоточени върху заснемането на големия фото проект, за който ви споменах.

Пини Хамоу: Имам чувството, че снимам с очите си всеки миг, дори когато нямам фотоапарат под ръка. Пристигна ли някъде, виждам светлината и композицията на мястото и възможностите, които ми дава фотографията. Не спирам да снимам…

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Личен архив

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Смелостта да изразиш себе си.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ