Ледено вино ли? Какво му е толкова специалното? Всяка бутилка поставена достатъчно дълго във фризер дава този резултат… си мислите вие. Но изобщо не е така. Охлаждането на любимото ни питие няма нищо общо с този толкова специфичен вид от него. И ако бялото е за стил, червеното за достолепие, а шампанското и розето за разкош, то леденото вино съчетава от всичко това по малко и така подчертава своята десертна неповторимост.
И то като повечето прекрасни съвременни герои е създадено по грешка. Легендата разказва, че напитката е открита от немски винар. Той се намирал далеч от лозята си по време на гроздобера, а когато се завърнал открил всичките си лозя замръзнали от първите студове. Въпреки това той ги събрал и оставил за обработка. Така се получило и първото ледено вино.
Изключително богатото, сладко и наситено питие е с дългогодишни традиции в Австрия и Германия. Днес обаче Канада е световният лидер в производството му. Повечето от ледените вина притежават аромата и вкуса на праскови, нектарини, сливи, кайсии или череши, както и на екзотичното манго. Червените видове ухаят на ягоди и захаросани горски плодове с лек пикантен привкус.
И ако до момента не сме били напълно убедителни в това, че трябва поне веднъж в живота си да опитате ледено вино, смятаме, че съчетанието на вкусове при поднасянето на ледено вино, ще ви убеди.
Всяко вино, което си подхожда със сирена, подправки и десерти заслужава внимание. Дори да не заслужи мястото си на регулярно удоволствие, спокойно може да го използвате за следващото си сладко и нетипично бягство от традиционните вкусове.
Рокфор и Горгонзола са почти идеалните половинки на леденото вино. Но ако са прекалено силни за вкуса ви, пармезанът и добре отлежалият чедър също са прекрасно съчетание.
Богатите на подправки блюда са също великолепно допълнение към чашата ледено вино. Ако сте любители на тайландската, мексиканската, индийската кухня, то непременно трябва да добавите и от десертното питие. Освен че балансира характерната им пикантност, виното, което се сервира добре изстудено, охлажда остротата на подправките.
Още един прекрасен начин да се насладите на леденото вино са солените допълнения. От аншоа до маслини или каперси, съчетавайки двата вкуса, ще откриете в нова светлина както храната, така и виното.
Време е и за десертите. Колкото и нелогично да звучи, леденото вино си подхожда особено добре с много сладки блюда. Тъй като напитката има почти безброй разновидности, те могат да се съчетават с точно толкова видове десерти. Затова само ще споменем няколко, които да събудят любопитството ви.
Видал разновидностите се допълват доста добре с голямо разнообразие от плодови десерти, независимо дали е бананов пудинг, прасковен коблер или обърната ананасова торта.
Ризлинг видовете също се комбинират прекрасно с цитрусови плодове, ананас, мед и киви.
Каберне Фран ледените вина си пасват великолепно с десерти на основата на горски плодове, няма значение дали са ягоди, малини или боровинки.
Какво още ли? Вземете си бутилка и опитайте още един начин да си подсладите живота.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press