“Затворисърце” и отвори очи за една добра книга!

x

 


Преди по-малко от година Константин Трендафилов представи официално първата си книга – стихосбирката “За кого се сещаш, когато се сещаш за някого”. Загубихме бройката на тиражите, които кацаха в книжарниците само за да се стопят мълниеносно от рафтовете им. Очаквано заглавието стигна и до финалната права на конкурса “Любима книга на България”, а младият автор нагледно показа, че прецедентът, (супер) успешен дебют с поезия, е възможен.

И тук идва ред на уловката, в която Константин доброволно се хвана. Или рискованото предизвикателството, което отправи сам на себе си. Стихосбирката му  завършва със следните редове:

И сега какво?

Написах ти стихотворени

за теб е, да,
но това не промени нищо.

Пробвах със стихосбирка,
посветена на теб,
е, поне получих отговор –
твоето, безразлично:
“И?”.

И
сега ще пробвам с роман.

Дадената дума е спазена. Година по-късно романът “Затворисърце” вече е факт. За седмица се изкачи до топа на най-продаваните книги в България. И продължава да бъде на водеща позиция в класациите. Какви бяха очакванията ни преди да отгърнем първите страници?

Стихосбирката на Константин ни припомни бедствената сила, с която първата любов се приземява в живота ни. За несръчното още, но така парещо обичане, което трудно може да бъде укротено и още по-малко – повторено. Някак естествено предвкусвахме, че темата ще намери продължение и в следващата му книга. Затова и гадаехме за появата на един по-скоро Teen & Young Adult роман. Грешката тук вече беше наша.“Затворисърце” забърква историите на двама мъже – Юлиян и Антон. Забърква две истории, които изглежда трудно да се пресекат, но на финала ни е по-трудно да допуснем, че е възможно да се отделят.

Юли е от добро семейство, има престижна, макар и ужасно предвидима кариера. Влюбва се безпаметно за първи път, но докато отрезвява от чувствата си допуска грешка, която бележи дните му завинаги. Антон е проблемното дете от проблемно семейство, което пораства по поправителни домове в годините на Прехода. От добър спортист лесно прескача в редиците на добрите престъпници. Такива са нашите герои на пръв поглед. Но само на пръв. Защото в истинския живот няма само черно и само бяло.

Юли и Тони се срещат в затвора. Споделят своите истории, за да разберат, че световете им не са толкова далечни един от друг. След време получават свободата си обратно, но дали са готови за нея? По-трудната мисия тепърва им предстои – бягството от затвора на сърцето.

Дали в книгата има любов? Има я, но не тя е водещата. На преден план е изконната истина, че всеки трябва да бъде готов да се изправи пред последствията от своите избори и действия. И да заплати. Понякога с живота си.Константин си постави висока топка след главоломния успех на дебютната си книга и по-важното – успя да я отиграе. В началото на 90-те той е бил малко дете, но успява да пресъздаде тези смутни години стряскащо автентично в страниците на романа си. Няма как това да се случи, ако зад всеки ред нe стои много труд и солидна предварителна подготовка.

В прозата на Константин се промъква и поезия, но тя не дразни, не е самоцелно добавена, за да звучи по-претенциозно. А обратно – извира точно където й е мястото, за да запълни фразата с емоция и да допише картината пред очите ни, като най-финото парченце от пъзела.

Първо беше стихосбирката, последва романът, да видим какво следва. Любопитството ни е нащрек.Текст: Александра Тошева

Снимки: Press & Facebook

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от BURBERRY

Палто от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Slim boyfriend jeans от GRLFRND

Slim boyfriend jeans от GRLFRND Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от VERSACE

Пуловер от VERSACE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от WE NORWEGIANS

Вълнен пуловер от WE NORWEGIANS Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Благодарни сме на есента за всеки ден, в който оставяме палтото у дома!

Ако сте пропуснали
Най-четени