Zero waste – любимата философия на планетата

x

Чували ли сте за „zero waste”? Много вероятно е да сте, защото това в момента е тема, за която много се говори. И се действа, за щастие!

Zero waste или на български – нулев отпадък, е тенденция, концепция, философия… начин на живот, при който не просто рециклираш, а се стремиш да намалиш генерирането на нови отпадъци.

Ако трябва да бъдем честни, абсолютна нула като стойност е невъзможна или поне изключително трудна, особено ако цяло едно общество не живее с тази концепция. Съвсем постижимо обаче е да започнем от някъде и да стигнем дотам, докъдето възможностите, желанието и силите ни позволяват. Океаните, моретата, планините и природата като цяло го заслужават!

Сега вероятно някой ще каже как „една птичка пролет не прави”, да така е, но всяка птичка е от значение, особено когато има цел. Пък и винаги може да се обединим в ято, нали?

Днес, в Световния ден на околната среда ви предлагаме няколко лесни първи стъпки, които ще ви присъединят към нашето, а всъщност и към глобалното ято, вярващо че може да промени въглеродния отпечатък, който оставя. Стига да поиска!Виж ми чантата!

През ръцете на всеки отделен човек на тази планета за една година преминават средно 376 торбички от найлон. Представяте ли си колко на брой са тези пликове за София, за България, за Европа? Не хиляди, а милиони… безкрайно и ненужно много.

Ама как 376? Наистина ли? Това значи повече от една на ден понякога? Да, точно това означава, а също и че го позволяваме да се случва! С колко пликове от полиетилен си тръгвате от супермаркета? Два големи за целия пазар? Най-често да, но ако сте минали през щанда за плодове и зеленчуци и сетне през този за печива, то накрая е много възможно да имате количество найлон, конкуриращо поне наполовина това на храната в количката. И точно тук на помощ идва може би едно от най-лесно приложимите неща, с които да започнете намаляването на отпадъците – многократната торбичка. Торбички, за да бъдем точни!Има изключително много различни по вид и размер торбички  – най-разпространените са тези от естествени материи като памук и/ или лен, които да не решите сега, че са обикновени и скучни. Съвсем не! Те дават пълна свобода да изразите себе си – чрез цитат, картинка, лого на кампания или фирма… всичко, за каквото може да се сетите, може да бъде върху вашата текстилна торбичка. И да, тя става аксесоар! Безценен при това.

Специално място заслужават и все по-модерните т.нар. мрежички за пазар. Те са познати на нашите майки и баби с това, че до преди едни около 30 години стояха на закачалката в почти всяко антре и се използваха, както може да се досетите – за пазар. И сега предназначението им е същото.Като преминали вече през прехода към пазаруване с многократни торбички можем да ви споделим няколко неща: научете се да не си забравяте торбичката! И въоръжете се с търпение! Първото ще се превърне в рутина след първите 2-3 седмици, а относно второто – то ще ви бъде нужно на касата, за да обясните защо не искате плик от полиетилен. Понякога даже ще се наложи да повторите, а в отговор да чуете „Ама защо, те са безплатни?”, „Хайде, ще ви бъде по-удобно, много са издръжливи!” или „Е, нищо, ще си я използвате после пак у дома”. Ами не, всъщност в повечето случаи няма никога повече да я използвате и тя ще стане част от другите поне още 10 себеподобни в дома ви, заради това – отказвайте ги. С усмивка, с учтивост, с обяснение… както пожелаете! Природата го заслужава, а ние й дължим поне това минимално усилие!Водата ще спаси света

150 пластмасови шишета и 162 еднократни чаши годишно – по толкова статистиката определя на всеки един европеец за една година. „Е, не е чак толкова много” – вероятно ще каже някой! Всъщност е много, недопустимо много – бутилка след бутилка и година след година цялото това количество пластмаса е ненужно при условие, че за щастие имаме свободен достъп до питейна вода и само от нас зависи какъв съд за временното й съхранение да изберем. А разнообразието е голямо – може да избирате между стъклена и стоманена бутилка, между различна вместимост и дори дизайн.Добре, бутилка имате – с какво да я напълните? Не и с вода от диспенсър с пластмасова туба! Тук алтернативата са каните за филтриране на вода, които в последните години се превърнаха в неделим спътник на почти всяка кухня и си намират място във все повече офиси! А това е похвално!Еднократните чаши са друг сериозен проблем на съвременното ни общество. За пластмасовите е ясно, но хартиените защо? Оказва се, че т.нар „хартиени чаши” всъщност във вътрешността си имат тънък слой полиетилен, благодарение на който са термоустойчиви и не се разпадат след 3-тата минута от сипването на течност в тях. Наличието на примеси ги прави трудни за рециклиране и оттам насетне – добър източник на замърсяване.

Това, което можем да направим, е същото като при водата – да използваме съд за многократна употреба, в частност чаша, като тук освен между стоманена или стъклена, може да изберем и така актуалната в момента бамбукова. Има наистина разкошни дизайни, които лесно да се впишат във вашия начин и стил на живот, а още един стимул е, че вече много заведения правят отстъпка, ако занесете собствена чаша, в която да ви направят/ сипят топлата (най-често) напитка. Успяхме ли да ви убедим да станете, ако все още не сте, горд притежател на чаша от бамбук?Първо го изпиваш, после я изяждаш…

Сламките са само за деца? Да, абсолютно, но ще се изненадате колко много възрастни предпочитат сламка за своя фреш, фрапе или смути. А ако в заведение не я откажете, изрично ще ви я донесат. Пластмасова, разбира се. Точно заради това пластмасовите сламки се нареждат в челните позиции на замърсители. За щастие обаче и на тях е измислена алтернатива и това далеч не означава, че трябва да се откажете напълно от тръбичките, които да потопите в чашата си. Просто, както при всичко останало, изберете различен материал! Сламките за многократна употреба се предлагат в няколко разновидности – от стъкло, метал, бамбук… и тази не оставяща никакъв отпадък – от пшеница. Изпивате си смутито и сетне изяждате сламката – съвсем не лоша идея, нали? И хрупкава!Благодарим ти, бамбук, че те има

По отношение на опаковките (а и състава на козметиката) за съжаление на територията на страната ни все още има малко алтернативи, с които да заменим напълно стандартните пластмасови тубички и кутийки. Това, което обаче става все по-разпространено, са четките за зъби от бамбук. С дръжки от бамбук, ако трябва да бъдем точни. Естественият материал, от който са изработени тези четки, позволява да бъдат абсолютно разградими, след като изпълнят своята служба.Четката за зъби от бамбук е още една лесна и бърза крачка, която можем да направим от днес за утре. Цената и не е по-висока от тази на нормалните пластмасови четки, но усещането, когато на всеки три месеца, по препоръка на ортодонтите я заменяте с нова и знаете, че няма да оставите своя негативен отпечатък върху околната среда, е повече от удовлетворяващо.Ново място, нов живот

Докато сме у дома е лесно, докато сме навън и разчитаме само на своите бутилка, чаша, сламка – също. Какво се случва обаче, когато решим да отидем на ресторант? В един добър случай ще обясним как не искаме сламка, ще проведем дискусия относно това в какво се сервира водата и ако е в пластмасова бутилка, което за съжаление е твърде честа практика, в крайна сметка ще изберем друга напитка, но какво се случва в кухнята… Как е опакована храната преди да стигне до чинията ни и къде отива всичкият този отпадък, който може да си представите колко голям е след едно семейно тържество, например? Отговорът няма да ви хареса, на нас също! Не губете надежда,  на все повече локации по света се появяват едни интересни места, чиито собственици и персонал познават и следват zero waste философията, а това на свой ред ще означава, че, посещавайки ги, можете да бъдете сигурни, че отпадъците под каквато и да е форма са сведени до минимум. Добрата новина е, че от съвсем скоро си имаме такова място и в София. Време беше! Нарича се „Благичка – Zero waste” и целта на младата столична локация е да намали потреблението на ненужни вещи и да преизползва всичко, което е възможно. Партньор в тази изключително смислена кауза се явява  ИКЕА, а това е само още един повод да очакваме нещо наистина добро. Ние нямаме търпение да го посетим и силно се надяваме да не намерим лесно маса, защото това би означавало, че не сме единствените, на които отдавна им липсваше подобно място!
Обещахме ви пет идеи, но решихме да ви предложим още една – да спасявате банани! Звучи ли ви смешно? Съвсем не искаме да бъде така! Каузата е повече от лесна – вместо да вземате само перфектно жълтите банани без нито едно петънце, вървящи по няколко заедно, то обърнете внимание и на самотните единични банани, които са започнали да узряват. Те са много тъжни, повярвайте ни! А ако се застоят прекалено много на щанда ще отидат на боклука. Пътували са достатъчно, за да стигнат до щанда в магазина, и е редно да сложим край на въглеродния им отпечатък точно там. Какво да ги правите? Ако не обичате много узрели банани, то сложете ги като компонент в смути, или изпечете бананов хляб, или бананови палачинки си направете… разнообразието от рецепти е голямо. Същото важи и за авокадото! Не ги оставяйте самотни в магазините!

Това е! Можем да продължим с още много идеи, но смятаме, че тези са едно добро начало. Знаем, че преминаването към живот с нулеви или поне минимални отпадъци е един бавен процес, който отнема известно време и малка доза усилия в началото. Всяка стъпка в правилната посока обаче е важна и без значение дали ще изберете едно, пет, десет неща, които да правите, или пък ще промените изцяло начина си на живот, то вие вече помагате. И всичко има смисъл! 

Текст: Ани Георгиева

Снимки: Unsplash; PR

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сако с вълна и каре VERYCHI

Сако с вълна и каре VERYCHI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо сако от туид Happiness İstanbul

Късо сако от туид Happiness İstanbul Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Модата е като яденето, не трябва да се придържате към едно и също меню.

Ако сте пропуснали
Най-четени