Хиляди са митовете около доброто тирамису. Още толкова са и вариациите му! По-ефирно, по-тежко, с повече кафе, с по-малко алкохол, с твърди или меки бишкоти. Истината е, че няма друг десерт, който толкова приятно и елегантно да сложи край на една добра вечеря. Обичаме го, защото ухае на Италия и ни пренася в Рим, например. Тирамисуто е прекрасен избор за десерт, особено ако не сте на „ти“ с блатовете, водната баня, печенето и всички останали кулинарни препятствия.
Зареждаме се с няколко базови продукти, добър алкохол (в който се крие и тайната на аромата и вкуса) и препоръчваме употребата на хубави бишкоти. Те са другата тайна съставка. А останалото се крие в добрата компания и усмивките!
Необходими продукти:
500 г сирене „Маскарпоне“
300-400 мл кафе „Еспресо“
30-40 мл ром
20 бишкоти
5 яйца
1 ч. ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Жълтъците и белтъците на яйцата се отделят. Към жълтъците се прибавя пудрата захар и се разбиват с миксер, но ние успяваме и на ръка! Постепенно се добавя и маскарпонето, а разбиването продължава. Трябва да се получи пухкава смес. Белтъците се поръсват с щипка сол, ароматизират се с ванилия и се разбиват на сняг. След това се прибавят към жълтъците и сместа се разбърква. Кафето се смесва с рома или ликьора, който имате. Дъното на форма за кейк или друг съд, с който разполагате, се намазва с получения крем. Върху крема се подрежда ред бишкоти, като всяка се потопява в смесените кафе и алкохол. Бишкотите се намазват с крем, отгоре се поставя втори ред бишкоти и се покрива с пласт крем. И така до безкрай! Кремът се изравнява и се поръсва обилно с какао. Десертът се оставя да престои в хладилник, за да стегне. А вие може заслужено да допиете останалото от бутилката ликьор…
Текст: Теа Николова
Снимки: Pinterest