Часовникът ви съвсем се е смахнал, ако не показва, че е време за просеко. Носи се легенда, че няма болка и счупени чувства, които да не се лекуват с няколко чаши от пенливата гордост на италианците. Толкова много паметни истории и приключения са започнали сред мехурчетата на просекото. Слабост ни е. Признаваме си и съзаклятнически ви посвещаваме в ордена му с няколко коктейла, създадени, за да ви глезят, радват и предизвикват към наздравици, посветени на La Dolce Vita. Това хубаво италианско творение. Това сладко наше хоби. Вадете коктейлните чаши и се позабавлявайте!
Коктейл “Пъпеш & Просеко”
Съставки:
3/4 чаша мед
1 чаша вода
1 пъпеш
1 бутилка охладено просеко по избор
Листенца босилек
Начин на приготвяне:
Загрейте меда и водата заедно и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Обелете пъпеша и го пюрирайте в блендер. Смесете медения сироп и пюрето от пъпеш. Оставете в хладилник, за да се охлади. В подходяща чаша сипете до половината от охладената течност и долейте от бутилката с просеко. Гарнирайте с листенца босилек.
Сангрия с ананас и просеко
Съставки:
1 добре узрял ананас, нарязан на малки кубчета
3 чаши сок от ананас
1/2 чаша светъл ром
1 бутилка охладено просеко
1 ½ чаша сода с лимон
Прясна мента
Начин на приготвяне:
На дъното на голяма кана изсипете нарязания на кубчета ананас. Залейте ги със сока от ананас и рома. Добавете съдържанието на бутилката просеко, а също и содата с лимон. Разбъркайте внимателно. Сервирайте като внимателно отсипете от плодовете и след това от самата сангрия. Гарнирайте с листенцата прясна мента.
Коктейл “Просеко & Рози”
Съставки:
Сироп от роза
1 бутилка охладено просеко
Лед
Начин на приготвяне:
В подходяща чаша поставете на дъното кубче лед. Покрийте със супена лъжица сироп от рози и досипете до ръба на чашата от охладеното просеко. Разбъркайте внимателно с коктейлна лъжица.
Текст: Сияна Заимова
Снимки: La Marca Prosecco; www.nourishandnestle.com