Гръцки остров, синьо докъдето погледът ни стига, слънце жарко колкото ни душа иска и чаша разхладителна напитка. Лято в чаша. А какво по-лятно от узото?
Ето три рецепти за коктейли с узо, за да разнообразите деня си и вкуса си, докато релаксирате край морския бряг и събирате тен и незабравими, ухаещи на цветя и плодове, спомени.
С лимон и свежа мента
Необходими съставки:
75 мл узо
25 мл пресен лимонов сок, или повече, ако предпочитате
1-2 свежи листа от мента, и още за гарниране
1 ч.л. мед, агаве или обикновен захарен сироп (по желание)
Лед
Начин на приготвяне:
В шейкър добавете узото, лимоновия сок и меда. Разбъркайте. Добавете ментата и разбъркайте малко. Можете да използвате дървена лъжичка или бъркалка. Пригответе ниска чаша и я напълнете с лед. Изсипете коктейла върху леда. Гарнирайте с прясна мента. Готово!
Малиново узо
Необходими съставки за 2 коктейла:
1 чаша замразени малини
3 нектарини, без костилки и нарязани
2 с.л. узо
3/4 чаша вода с лимон (вода с добавена препълнена ч.л. пресен лимонов сок)
2 стръка лимонова трева
Начин на приготвяне:
За тази напитка малините служат като кубчета лед, така че трябва плодовете да са предварително замразени. Разбийте лимоновата вода, замразените малини и нарязаните нектарини в блендер. Сложете супена лъжица узо във всяка от двете чаша, залейте с малиновата смес и сервирайте със стрък лимонова трева. Насладете се.
Jelly Bean
Необходими съставки:
2 части узо
1 част кюрасо
1 част гренадин
Лимонада
5 кубчета лед
1 резенче лайм
Начин на приготвяне:
Сложете леда в чаша. Изсипете узото, гренадина и кюрасото върху леда. Допълнете с лимонадата. Добавете резенчето лайм. Да, толкова е лесно! И цветно. Наздраве!
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels/Freepick