Обожаваме пастата. Това е едно от семплите и в същото време великолепни храни, които са достояние на света благодарение на италианците. Какво ще кажете обаче за антипастите? Опитвали ли сте някога? Нямате представа. Ние ще отговорим вместо вас – обожавате и тях. Но не подзирате, че се наричат по този интересен начин.
Наименованието антипаста всъщност е още един начин да се нарекат ордьоврите, които се сервират „преди хранене“, а в конкретния случай „преди пастата“. Думата има латински произход, където „ante“ – за преди, и „pastus“ – за храна. Най-често антипастите предствляват многоцветни чинии, пълни с месни хапки, сирене, морски дарове и мариновани зеленчуци, богато овкусени храни с големината на една хапка са перфектният предшественик на всяко ястие.
За първи път антипастите добиват популярност в Средновековна Италия, макар да са били част от храненето на Апенините много преди това. Обикновено се сервират на стайна температура и основната им роля е да дадат характер на вечерята точно преди основното ястие. Те събуждат апетита и подготвят стомаха, но и позволяват на гостите да говорят докато им се наслаждават. Съществуват десетки различни регионални антипасти по цялата територия на Италия. Възможно е някои от тях да си приличат , но същевременно носят и традициите, характера на местата, в които са произлезли. Събрахме три рецепти, които са ярък пример за великолепието на антипастите, благодарение на таланта на Джино Д`Акампо.
Патладжанени ролца със стафиди, каперси и орехи
Съставки
20 г стафиди
50 мл Марсала
5 с. л. зехтин
2 малки глави лук, обелени и ситно нарязани
3 с. л. свеж магданоз, нарязан
15 половинки ситно нарязани орехи
1 лимон – кора и сок
30 гр. бели галета
30 гр. каперси, прецедени и нарязани
20 гр. прясно настъргано сирене (Пекорино)
3 дълги патладжана
8 дафинови листа
4 с. л. зехтин
Сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Потопете четири дървени шишчета в студена вода за около 30 минути. През това време започнете със сместа за пълнене. Сложете стафидите в малка купа или чаша, залейте ги с виното и оставете да се накиснат за 20 минути. Когато са готови ги прецедете, загрейте зехтина в средно голям съд на средна температура. Запължете лука за около 5 минути или докато омекне, като го разбърквате периодично. Добавете магданоза, сол и черен пипер и отместете от котлона. Прибавете орехите, лимоновата кора, галетата, каперсите, сиренето и изцедените стафиди. Разбъркайте, за да се смесят добре съставките.
Загрейте фурната до 180 °C. Нарежете патладжаните на 12 ленти с дебелина около сантиметър. В дълбок съд сложете подсолена вода и я оставете да заври. Пуснете лентите в нея и оставете да се варят около 4 минути. Извадете ги д решетъчна лъжица и ги сложете върху домакинска хартия, за да се подсушат. След това ги поставете върху дъска и разпределете плънката равномерно върху патладжаните. Навийте лентите и сложете по 3 на всяко шишче. Поставете по един дафинов лист от двата края на всяко шишче. Поставете ги в тава върху добре намаслена хартия за печене. Печете в продължение на 40 минути. Сервирайте веднага след като ги извадите от печката.
Пролетни ролца в италиански стил
Съставки
4 с. л. зехтин
1 червени чушки, нарязани на филийки
1 тиквичка, фино нарязани на дълги парчета
1 морков, нарязан на филийки
1 праз лук, фино нарязан на дълги парчета
150 гр. гъби, нарязани
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 с. л. сушено чили
16 листа, 15 см х 15 см тесто за паста
100 гр. разтопено масло
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в уок или друг дълбок тиган и запържете за 15 минути зеленчуците, чесъна и лютото чили. Разбърквайте непрекъснато и овкусете със сол. Когато зеленчуците станат златисти и меки, извадете ги с лъжица и оставете да се охладят.
Загрейте печката на 180 °C. Намажете всички листа тесто с разтопеното масло и ги прегънете на половина, за да се получат 8 плътни части. Намажете листите с още масло и разпределете върху тях охладените зеленчуци. Започнете да навивате всяко ролце от единия край към средата. Когато стигнете до нея, обвийте встрани, за да обхванете пълнежа и продължете да навивате.
Поставете ги върху добре намаслена хартия за печене и отново ги намажете с разтопено масло. Поръсете с черен пипер.
Печете в печка за 15 минути или докато станат хрупкави. Сервирайте веднага след като ги извадите, заедно със сладък чили сос.
Брускети с говеждо по ваш вкус
Съставки
300 гр. стек по ваш избор
3 с. л. зехтин
1 чабата, нарязана на филийки
200 гр. чери домати, наполовина
1 скилидка чесън
6 с. л. зехтин
6 листа босилек
150 гр. сирене рикота
Малка връзка смесени подправки (например магданоз, копър или див лук), нарязана на ситно
1 лимон, кора и сок
8 сушени домати в масло, изцедени
80 гр. смесени маслини в масло или саламура, изцедени
50 гр. пармезан
150 гр. рукола
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте предварително тиган на висока температура.
Запържете стека с малко зехтин за 2 минути от всяка страна. Преместете в чиния и овкусете със сол и черен пипер. Покрийте с фолио и оставете настрана.
Намажете филиите чабата с останалата част от зехтина. Сложете ги в грил тиган и ги останете да се запекат до златисто и да станат хрупкави от двете страни.
Сложете чери доматите в купа и настържете отгоре половината скилидка чесън. Залейте със зехтин, сложете сол и черен пипер. Добавете листата от босилек. Оставете встрани.
Сложете рикотата в друга купа и я смесете със зелените подправки и лимоновия сок. Посолете и добавете черен пипер.
Натрийте грилования хляб с другата половина на скилидката чесън.
Вземете голяма дървена дъска и подредете чабатата, доматите с маслини и с белачка за картофи настържете големи ленти пармезан. Добавете руколата в купа и смесете с лимоновия сок, останалия зехтин, сол и черен пипер. Оформете купчина върху дъската. Нарежете на тънко стека и го сложете при останалите съставки на дъската. Сервирайте в средата на масата, за да има възможност всеки да си направи брускета по собствен вкус.
Текст: Fashion Inside
Снимки и рецепти: ginodacampo.com