Историята
През 1948 г. във Венеция, основателят на легендарния Harry’s Bar – Джузепе Чиприани създава Bellini – елегантен микс от нектар от бели праскови и пенливо Prosecco. Той нарича новия коктейл на името на венецианския художник Джузепе Белини, който използвал подобен прасковено-розов цвят в повечето от художествените си шедьоври. Bellini веднага става хит в Harry’s Вar, където по това време чести посетители са Ърнест Хемингуей, Хъмфри Богарт и Орсън Уелс, след това в Ню Йорк, където се предлага в едноименния бар, а после с елегантност и лекота завлавява целия свят. И това става така, защото Bellini не е обикновен коктейл, а премиум концепция с история и култура в консумацията. През 1988 г. „Canella“ решават да бутилират Bellini и днес те са компанията в Италия, която произвежда „The Original Bellini“ коктейл – висококачествен продукт, готов за консумация.
Какво е Bellini?
Bellini е микс от традиционното италианско пенливо вино Prosecco и нектар от бели праскови (онези по-сладките и ароматни), отгледани в градините на „Canella“. А тайната е, че добавят няколко капки сироп от горски малини, за да постигнат известния розов цвят на коктейла, онзи от картините на художника Белини.
„Canella“ произвеждат свое собствено Prosecco и отглеждат свои бели праскови, за да са сигурни, че коктейлът е направен от най-добрите съставки. Използването на белите праскови е много важно, тъй като те се отглеждат в много малко страни по света и след обирането им са много капризни и трудни за съхранение и запазване на свежестта.
Най-важното е, че Bellini е естествен продукт без добавена захар, изкуствени оцветители или консерванти. Другото му предимство е ниското съдържание на алкохол – само 5% и само 57 ккал. на чаша, което го прави много подходящ за консумация от хора, които избягват честата употреба на алкохол, но им допада удоволствието, което един хубав коктейл носи.
Bellini се произвежда в голяма бутилка от 750 мл, елегантна фолирана капсула и в малка стъклена бутилка от 200 мл. с винтова капачка.
Рецептата
Оригиналният коктейл Bellini се приготвя от:
1 част Prosecco
2 части нектар от бели праскови
няколко капки сок от горски малини
Идеята
Bellini e модерен и свеж аперитив и напитка за „преди партито”. Това е идеалният коктейл, който да предложите добре изстуден на вечерно или дневно събитие, на яхтата или под дебелата сянка на дървото в градината. Ниското съдържание на алкохол (5%) го прави перфектната напитка за онези, които предпочитат нещо леко, а естественият произход на съставките му е истинско предимство. Друг начин да сервирате Bellini, на тези, които предпочитат по-силните напитки, е да добавите още малко Prosecco в чашата. Класическият аперитив, добре охладен, е най-добрият начин да се насладите на опияняващия прасковен аромат. Всъщност, не го оставяйте дълго време в бутилка след отваряне, за да изпитате удоволствието от прасковената свежест напълно!
Подходящата температура за сервиране е 6-8 С.
Наздраве!
Тhe original BELLINI е тук! – за лятно настроение през цялата година! Свежо, с усещане за домашно приготвено питие, без консерванти, без добавена захар и вкусови подобрители!
Текст: Мария Андонова
Снимки: Bellini