В разгара на лятото купонът тече с пълна сила, а ние си подаряваме още и още незабравими моменти с приятели. Решихме да поканим гости и да им сервираме летни и много бързи предястия, които да запалят апетита, без да натежават. В топлите дни ни се иска да хапваме особено леко и да освободим повече място за хубави коктейли.
Необходими продукти:
1 кг тиквички
За плънката:
300 г сирене Фета
200 г заквасена сметана
черен пипер
сол
За маринатата:
5 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 с.л. риган
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки по дължина. Намазват се марината от разбитите зехтин (5 с.л.), пресован чесън (4 скилидки), сушен риган (1 с.л.) и сол. Пекат се на грил от двете страни до готовност. Всяка филийка се навива на ролце, в което с малкa лъжичка се поставя плънка от разбитите сирене Фета (300 г), заквасена сметана (200 г), ситно нарязан копър (1 връзка), черен пипер и сол. Предястието се сервира в плато и е вкусно както топло, така и охладено.
Хапки с маскарпоне и сьомга
Необходими продукти:
1 / 2 пакет ръжени сухари
2 – 3 с. л. сирене маскарпоне
маринована или пушена сьомга
копър, див лук, сусам за украса
Начин на приготвяне:
Сухарите разделяме на две еднакви парчета. Намазваме с маскарпоне и отгоре слагаме по 1 -2 тънки резена сьомга. Поръсваме с печен сусам, украсяваме с див лук и копър и сервираме с резени лимон. И сме готови за Instagram!
Дип от патладжан
Необходими продукти:
1 печен патладжан във фурна
150 гр. овче сирене
3 с. л. сушени домати
10 бр. зелени маслини
1 / 4 глава червен лук
4-5 ск. чесън
1 домат
3 – 4 листа свеж босилек
2 стръка магданоз
1 с. л. настъргана лимонова кора
сок от един лимон
зехтин, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сушените домати накисвме предварително в гореща вода и добавяме към останлите продукти. Доматът почистваме от семето. Патладжанът нарязваме и оставяме да се отцеди малко и белим. Всички продукти нарязваме и слагаме в блендер.Нарязваме фино или пасираме. Сервираме като предястие с препечени филийки.
Текст: Теа Николова
Снимки: Pinterest