Моцарелата е едно от любимите неща на италианците. А понеже ние си падаме по Италия и вкусната храна, просто нямаше как да я пропуснем. Истината е, че тя е вкусна дори когато не е сготвена, бихме я хапнали и директно от пакета. Все пак решихме да ви представим няколко много лесни и бързи ястия, в които тя заема основна роля. Добър апетит!
Тост със спанак и моцарела
Необходими продукти:
6 филийки препечен пълнозърнест хляб
6 супени лъжици настъргано сирене моцарела
сос табаско по желание
За пълнежа:
3 чаши нарязан на ситно спанак
1 супена лъжица масло
½ чаша ситно нарязан лук
2 чаени лъжички нарязани люти чушки
щипка сода бикарбонат
1 супена лъжица царевично брашно, разтворено в ¾ чаша нискомаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
За да направите пълнежа на тоста загрейте маслото в тиган с незалепващо покритие. Добавете лука и лютите чушки и запържете леко за 1-2 минути. Добавете спанака и содата в тигана. Задушете за около 2-3 минути. След това добавете царевичното брашно с млякото и солта. Разбъркайте добре. Варете на среден огън още 2-3 минути. Трябва да се получи гъста консистенция. Разбърква се постоянно. Сервирайте върху запачените филийски. И се пригответе за снимки!
Салата от домати с моцарела върху прошуто
Необходими продукти:
3 големи домата
2 топки моцарела
босилек
200 г прошуто
сол, черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите и моцарелата на колелца или малки резенчета. Поставете прошутото. След това започнете да поставяте върху месото колелце домат и върху него колелце моцарела. Нарежете на ситно малко босилек или го поставете само като украса. Овкусете с малко зехтин, сол и черен пипер. Сервирайте с препечен хляб или на хапки, както ще направим ние. Нов прочит на прочутата капрезе!
Омлет с моцарела
Необходими продукти:
8 яйца
1 чаша прясно мляко
½ чаена лъжичка сол
прошуто
½ чаша настъргана моцарела
1-2 супени лъжици ситно нарязан лук
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете тавичка за печене и я оставете настрана. Разбийте яйцата и млякото. Подправете със солта. Добавете шунката, кашкавала, моцарелата и лука. Изсипете сместа в тавичката за печене. Печете омлета на загрята фурна за около 45 минути. Почти диетично и много вкусно!
Текст: Теа Николова
Снимки: Pinterest