Свежестта на лимоните е повече от зареждаща. А и десертите, които са с плодова основа, ни карат да се чувстваме по-малко виновни. Лимоновият тарт е истински летен десерт, който е много лек, приятен и лесен за направа! Наистина! Той е чудесното спасение, ако имате гости или просто искате да се зарадвате. Да, трябва да му отделите малко повече време и да предвидите още за охлаждане. Но резултатът си струва. Затова ви препоръчваме да започнете подготовка малко преди да усетите онова непреодолимо чувство на глад… В най-добрия случай един ден по-рано. И внимавайте да не изядете продуктите предварително. Правили сме го, именно затова предупреждаваме!
Необходими продукти:
За тестото:
220 г брашно
150 г краве масло
80 г пудра захар
1 жълтък
За плънката:
4 яйца
2 жълтъка
300 г пудра захар
180 мл животинска сметана
250 мл пресен сок от лимон
кората от 3 лимона
Начин на приготвяне:
Брашното, захарта и маслото (трябва да е студено) за тестото се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Прибавя се жълтъкът и отново се разбива. Полученото тесто се завива във фолио за и се оставя в хладилник да стегне. А вие се отдавате на кратка, но заслужена почивка!
След това разточвате и слагате във форма за тарт (или кръгъл съд, който да пасва, но да става и за печене). Отново се оставя да стегне в хладилник за около 15 минути. Отгоре се слага хартия за печене и се покрива с морска сол. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за 15 минути. Махат се хартията и солта и се допича до златисто – за около 5 минути. Не е трудно, нали?
Яйцата и жълтъците за плънката се разбиват със захарта, добавя се сметаната, след това сокът от лимон и настърганата лимонова кора. Сместа се изсипва върху изпеченето тесто и тартът се пече в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, за 30–35 минути. Преди да се нареже, се оставя да се охлади поне за 4 часа.
Сервирате с усмивка и се наслаждавате на добре свършената работа!
Текст: Теа Николова
Снимки: Pinterest