Photo by Jay Wennington on Unsplash
Едно от нещата, които не трябва да пропускате в този живот е да се докоснете до финеса на френската кухня. Подготвили сме няколко, с които може да започнете кулинарното си приключение с френски привкус. Но да започнем с малко история.
Основите на френската кухня се зараждат през 15 век с появата на първите кулинарни книги. Ястията носят традициите на маврите и още тогава добиват изисканост. За необичаен вкус са използвали захар, възприемана тогава за истински лукс. Добавяли са бадеми и мляко, както и розова вода за аромат. Шафранът пък придавал цвят. През 16 век започва традицията с изискана вечеря да се поднася и хубаво вино. Благодарение на Людовик XIII обаче тя се трансформира в това, което познаваме днес. Именно той прави храната толкова тържествена и възвишена. Ето и някои уникални черти на френската кухня.
Изобилие от сосове – малко хора знаят, че много от световноизвестните сосове, които се ползват навсякъде всъщност са френски. Дори майонезата е родом оттам.
Алкохолът е част от рецептата – най-вече виното играе тази важна роля във френските блюда. Спиртът в него се изпарява напълно и остават само великолепните вкус и аромат.
Французите обожават зеленчуци – много от традиционните ястия са приготвени от зеленчуци.
Кухнята изобилства и от месни блюда.
Морските дарове са на почит. Млечни продукти – не, с изключение на сирената. Видовете с благородна плесен са особено популярни.
Супите са още един любим кулинарен елемент за французите. Кухнята изобилства от тях.
И не на последно място, във Франция се прекланят пред десертите. Те са изискани, въздушни и много вкусни. Кремове, плодови блюда, а също и кроасаните.
Ето ги и тях три от най-хубавите френски ястия, които поне веднъж трябва да опитате. А може и милион пъти.
Снимка: Theveglife.com
Рататуи
Съставки:
2 патладжана
2 тиквички
8 домата
5 с. л. зехтин
1 камба
1 глава лук
1 скилидка чесън
магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Отначало пригответе соса. За него трябва да на нарежете и запържите в зехтин лука. Нарежете на кубчета камбата, добавете я към лука и оставете на огъня още пет минути. Вземете 4 домата и ги смелете в блендера, след което ги добавете към лука и чушката. Задушете всичко за около 15 минути. Посолете, сложете черен пипер и добавете магданоза. Изключете котлона след 2-3 минути. Оставете настрани и подгответе зеленчуците. Нарежете тиквичките, патладжаните и останалите домати на кръгчета. Патладжаните натрийте със сол за 15 минути, след това измийте и изсушете. На дъното на тава сложете доматеният сос, като го разстелите навсякъде. Отгоре наредете зеленчуците така, че прилягат плътно. Нарежете ситно чесъна и магданоза, смесете с пипера и останалия зехтин. Полейте зеленчуците и сложете да се пече във фурна, предварително загрята на 180 °С за около час.
Снимка: Wikipedia
Лучена супа
Съставки
3 големи глави лук
1 литър бульон от говеждо месо
30 гр. Масло
няколко филии френски хляб
2 с. л. зехтин
100 гр. сирене (по възможност, френско, разбира се)
сол, черен пипер и зеленчуци на вкус
Начин на приготвяне
Изчистете лука и го нарежете на ситно. В съд с дебело дъно разтопете маслото. Намалете огъня до минимум и сложете лука. Задушете го до златисто, след което сложете капака и оставете за още 15-20 минути. В друг съд пригответе бульона, след което добавете лука. Запечете хляба с малко зехтин. Сервирайте в купи, като поставите във всяка по една филия и след това поръсете с настъргано сирене.
Снимка: Wikipedia
Крем брюле
Съставки
1 л сметана
200 гр захар
8 жълтъка
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне
Смесете сметаната с половината захар и го оставете за заври като бъркате непрекъснато. Разбийте жълтъците с останалата част от захарта. Докато го разбивате изливайте по малко от сметановия крем. Получената смес разсипете в купички. Потопете ги в съд, пълен с вода, чието ниво стига до средата им. Сложете ги в печката за около 40 минути на температура от 160 °С.
Текст: Fashion Inside
Снимка: Theveglife.com/Wikipedia/Unsplash