Италия и 3 вида песто далеч от клишето

Традиционното песто от босилек (pesto alla Genovese) води началото си от 18 век.

Пестото е традиционен италиански сос, който идва от Генуа в региона Лигурия в Северна Италия. Названието „песто“ произлиза от италианската дума „pestare“, което означава „да счукам“ или „да смачкам“. Оригиналният метод на приготвяне включва раздробяване на съставките в хаванче.

Първоначално измислено предимно за гарниране на паста, днес италианците добавят различните видове песто в сандвичи, на пица и като сос към месо или риба. Също така често го сервират като дип.

Днес ви предлагаме три рецепти за песто, с което да разнообразите летните си вечери.



Pesto alla Siciliana е кремообразно и леко песто без готвене, което, както името му подсказва, идва от Сицилия. То включва прясна рикота, която може да бъде рикота от краве или овче мляко, както и пармезан или грана панада. Има кремообразна консистенция и е много ароматно. Съдържа белени зрели домати, пресни листа от босилек, чесън и по-малко количество зехтин екстра върджин в сравнение с традиционното песто от босилек. Добавят се кедрови ядки.

Съставки:

500 г чери домати

100 г пармезан

50 г кедрови ядки

140 мл зехтин екстра върджин

150 г рикота

1 скилидка чесън

20 г босилек

сол

пипер

Начин на приготвяне:

Измийте добре доматите и босилека и ги подсушете с кърпа. Сложете доматите, пармезана, рикотата, кедровите ядки, зехтина, босилека и чесъна в блендер или кухненски робот. Включете го за няколко минути или докато постигнете предпочитаната от вас текстура. След това добавете сол и черен пипер. Разбъркайте отново и опитайте на вкус, за да установите дали има нужда от още сол и черен пипер. Прехвърлете в херметически затварящ се стъклен съд, добавете струйка зехтин отгоре и охладете.



Pesto Calabrese е отличително и ароматно песто от Калабрия. Известно е със своя леко пикантен вкус. За разлика от другите видове песто, то включва варени съставки като червени чушки и домати. Основни са чушките, а пикантният вкус идва от пресните люти чушки сорт фресно.

Съставки:

7 големи червени чушки камби

1/4 чаша орехи (безсолни)

1/4 чаша сирене рикота

1/4 чаша настърган пармезан

1-2 люти чушки сорт фресно

1 скилидка чесън

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1/4 чаша зехтин есктра върджин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. Разрежете чушките наполовина по дължина, отстранете семената и дръжките и ги поставете с разрязаната страна нагоре върху два листа. Печете около 30 до 40 минути, като ги обръщате през 10 минути. Извадете чушките от фурната и ги охладете. Сложете в купата на кухненския робот 1/4 чаша орехи, 1/4 чаша сирене рикота, 1/4 чаша пармезан, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер. Обелете чушките и ги добавете заедно с лютите чушки фресно. После добавете зехтина лъжица по лъжица, като пулсирате няколко пъти между всяко добавяне, докато пестото стане гладко. Сервирайте веднага с паста или съхранявайте в хладилника в плътно затворен стъклен съд.



Пестото от рукола и шамфъстък върви почти с всичко. За намазване върху препечен хляб, като дип за пръчици целина, моркови или краставица, като сос за спагети, обикновено или от тиквички. Това песто е друг чудесен начин да добавите богати на хранителни вещества зеленчуци към вашата диета.

Съставки:

3 чаши рукола

1/4 чаша шамфъстък

1/2 чаша зехтин есктра върджин

1/8 ч.л. морска сол

1/4 ч.л. чесън смлян

Начин на приготвяне:

Сложете половината от зехтина в блендер или кухненски робот. Малко течност на дъното улеснява смесването. Добавете половината от шамфъстъка, цялото количество чесън, част от морската сол и половината от руколата. Блендирайте за няколко секунди, спрете и изстържете страните с шпатула. Добавете останалите съставки и разбъркайте, докато получите консистенцията, която ви допада. Можете да го оставите с повече текстура. Поставете го в малък буркан или друг стъклен съд, който да съхранявате в хладилника. Никога не използвайте пластмаса. Съхранявайте в хладилника до 5 дни (за оптимална свежест) и му се насладете с всичко, с което можете да си представите.


Текст: Деси Найденова

Снимки:  Freepik/Depositphotos.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени