Какво ни се яде най-много през лятото? Салати, разбира се. Много салати, салати всеки ден!
И тъй като порция вдъхновение никога не е излишна, споделяме с вас три от любимите ни рецепти за лесна лятна салата. Тук са задължителните зеленолистни, защото всички сме се убедили в техните здравословни ползи. Комбинирали сме ги със сезонни плодове, защото кога, ако не сега да си подарим най-вкусните и сочни дарове на лятото? А ако се притеснявате за калориите все пак, изключете сирената от рецептите. Важното е да се наслаждавате и да се чувствате добре.
Салата със спанак, рукола, боровинки, ядки пекан и фета
Тази свежа салата с боровинки е идеална за парти в градината или край басейна. Може да се хапва като гарнитура към риба и пиле или самостоятелно. Боровинките са голямата звезда тук, така че изберете най-добрите, които можете да намерите. Зеленолистните ще се погрижат за талията ви.
Време за приготвяне 5 минути; 4 порции
Необходими съставки:
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. зехтин екстра върджин
⅛ ч.л. сол
⅛ ч.л. млян черен пипер
4 чаши микс спанак и рукола
1 чаша пресни боровинки
⅓ чаша нарязани печени ядки пекан
⅓ чаша натрошено сирене фета
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете лимоновия сок, балсамовия оцет, зехтина, солта и черния пипер. Добавете спанака и руколата, боровинките, ядките пекан и сиренето фета, като разбъркате внимателно, за да се комбинират. Бон апети!
Салата с рукола, босилек и диня
Тази семпла салата от диня и рукола е доста приятна – динята чудесно омекотява и балансира леко горчивата рукола. Босилекът работи прекрасно както с руколата, така и с динята, а соленото фета сирене е идеалното допълнение към останалите вкусове.
Време за приготвяне 10 минути; 4 порции
Необходими съставки:
3 с.л. зехтин екстра върджин
3 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. нарязан лук шалот
1 с.л. мед
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. млян черен пипер
5 чаши рукола
3 чаши нарязана на кубчета диня без семки
½ чаша натрошено сирене фета
¼ чаша нарязан пресен босилек
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете добре зехтина, оцета, шалота, меда, солта и черния пипер. Добавете руколата, динята, фетата и босилека. Разбъркайте внимателно. Сервирайте веднага. (Няма да сбъркате, ако добавите и краставица към тази рецепта.)
Зелена салата с праскови, фета и ментов винегрет
Тази здравословна рецепта следва една от основните формули за страхотни салати: смесване на горчиви зеленчуци със сладки плодове, хрупкави препечени ядки и солено сирене. Пъпешите са добра алтернатива на прасковите по-късно през лятото.
Време за приготвяне 30 минути; 6 порции
Необходими съставки:
За ментовия винегрет
¼ чаша нарязана прясна мента
3 с.л. лимонов сок
⅓ чаша зехтин екстра върджин
2 с.л. винен оцет
1 ч.л. мед
½ ч.л. сол
За салатата
12 чаши микс горчиви зеленолистни
½ чаша нарязана мента
¼ ч.л. лъжичка сол
6 добре узрели праскови или нектарини, нарязани
⅓ чаша филирани бадеми, печени
¾ чаша натрошено сирене фета или козе сирене
Начин на приготвяне:
Винегрет: Сложете нарязаната мента и лимоновия сок в малка тенджера. Изчакайте да заври и намалете котлона. Оставете да къкри за около 10 минути. Прецедете в голяма купа, като натиснете върху листата, за да извлечете цялата течност. Трябва да получите около 3 с.л. течност след прецеждане. Добавете зехтина, оцета, меда и 1/2 ч.л. сол. Смесете съставките добре.
Салата: Добавете зеленчуците и нарязаната мента в купата с винегрета и поръсете със сол. Добавете и нарязаните праскови и бадемите. Леко разбъркайте, за да се овкусят съставките. Сервирайте салатата гарнирана с фета (или козе сирене).
Текст: Деси Найденова
Снимки: Freepik/Pexels