Въпреки че празниците минаха скоро и би трябвало да се настроим на по-лека и детокс вълна, чревоугодниците в нас не спят и нямат търпение да опитат нещо вкусно, пикантно и доста питателно. И ако трендовете с бургерите отдавна завладяха фийдовете на всички любими блогърки, то е време да опитаме да си приготвим домашен, качествен и доста по-вкусен бургер. Тайната тук се крие именно в добрите продукти, подправките и личния подход. Както във всяко нещо в кухнята, бургерите изискват нужното внимание. Но резултатът си заслужава. И да, подходящ е за снимка.
Необходими продукти:
4 бр. хлебчета за бургери – бриош
За кюфтетата:
500 г кайма
1 глава лук
сол, черен пипер
твърд кашкавал и люти чушки – по желание
За плънката:
200 г бекон
1 глава лук
2 с.л. балсамиков оцет или червено вино
150 г сирене пармезан
4 бр. яйца
мариновани люти чушки jalapenos
2 бр. домати
листа маруля
горчица, кетчуп, майонеза
лют сос по желание
Начин на приготвяне:
Ако се използва кайма – лукът се нарязва на ситно, каймата се омесва с лука и подправките и се оставя за 1-2 часа в хладилник преди да се използва. По желание в каймата може да се сложат нарязани люти чушки и/или кубчета твърд кашкавал.
Доматите се нарязват на колелца, марулята може да се нареже на ивици или да се използват цели листа.
Беконът трябва да е нарязан на тънко и се запича – на тиган, скара или във фурна – до хрупкаво. Слага се в съд с похлупак за да не изстива докато се приготвят останалите продукти.
Яйцата се запържват едно по едно – на очи – най-добре в тиган с незалепващо покритие и с минимално количество или изцяло без мазнина. Слагат се в съда с похлупак да не изстиват.
Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с оцета до тъмнокафяво и омекване – слага се в съда с похлупак да не изстива. Каймата се разделя на 4 кюфтенца – плоски и с размера на питките, могат да се използват и готови кюфтета за бургери. Пекат се на скара. Хлебчетата се разрязват на половинки, поръсват се с настърган пармезан и се запичат във фурна – само отгоре, колкото да се разтопи сиренето. Редят се бургерите – долно хлебче, намазва се с горчица, слага се кюфте, намазва се със сосове по избор, лук, домат и маруля, яйце, бекон, люти чушки на колелца. Захлупва се с горно хлебче, може да се набучи с дървено шишче или клечка за да не се разпада и се сервира.
Текст: Теа Николова
Снимки: Pinterest