Винаги, когато вино е намесено в някое кулинарно изкушение, е неизбежно да опитаме да го приготвим и в домашни условия, заради интересния вкус, който тази напитка придава на много ястия. Добавяме други съставки като синьо сирене, машерка, орехи… и предложението се превръща в задължителна част от програмата ни за свободното време. Така е и с тази рецепта за тарт с винен лук, която взимаме от „репертоара“ на Yoli. Вижте как да си го приготвите с всички детайли и необходими съставки.
Необходими продукти за 1 голям тарт или 4 тарталети:
Тесто:
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.сол
1 ч.л. суха мащерка
около 220-250 г брашно
Пълнеж:
500 г дребен червен лук
180 мл червено вино
20 г масло
сол на вкус
2 – 3 стръка мащерка
клонче салвия
8 сушени сини сливи без костилки
150 г синьо сирене
50 г едро нарязани орехи
2 яйца
200 мл течна млечна сметана
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разбъркайте маслото и яйцето. Посолете и постепенно прибавете брашното, смесено с мащерката. Омесете меко тесто и го оставете за 30 минути в хладилника.
Обелете лука и го нарежете на половинки. Сложете го в тенджерка заедно с маслото, мащерката и салвията. Залейте с виното, посолете и варете 4 минути под капак. Отхлупете и гответе докато се изпари виното. Към края прибавете сушените сливи, нарязани на парчета. Отстранете подправките и оставете лука да се охлади.
Покрийте дъното на тава за пай с хартия за печене. Разстелете тестото на тънък пласт като направите и борд. Надупчете го добре с вилица.
Разбийте яйцата заедно със солта и сметаната и изсипете сместа върху маслената кора.
Отгоре наредете парчетата лук и сливи. Натрошете сиренето и го поръсете върху лука.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тарта за около 30 – 35 минути. Към края на печенето поръсете с орехите. Сервирайте ястието леко топло с чаша червено вино. Наздраве!
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още: