Щолен, панетоне или българската версия владишки хляб. Каквото и да изберете за празниците, няма да сбъркате и ще изненадате гостите си. Ако заложите на немската версия щолен, трябва да си отделите малко повече време, защото изисква да отлежи в дните преди Коледа. Българският щолен пък, владишкият хляб, е най-лесен за приготвяне. Но ако пък си падате по Bella Italia, то със сигурност панетонето ще бъде най-подходящ. Пригответе няколко, защото това е традиционнен подарък по празниците в Италия. Приятно готвене! И помнете, изглежда по-трудно, отколкото е.
Необходими продукти:
500 г пресято брашно
250 г краве масло
5 яйчени жълтъка
2 пакетчета ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л. сол
100 г пудра захар
150 г стафиди (светли и тъмни)
70 г захаросани цитрусови кори
150 г нарязани ядки (лешници, бадеми, орехи)
2-3 зелени смокини от сладко
5 с.л. ром
100 мл прясно мляко
50 г захар
1 пакетче мая
подправки – индийско орехче, кориандър
Начин на приготвяне:
Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта, подправките и 5 с.л. брашно и разбъркайте добре. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около половин час да втаса.
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови кори (нарязани на кубчета) в рома за около 20 минути. Размесете пресятото брашно с маята, 150 г размекнато масло, жълтъците, ванилията и настърганата лимонова кора.
Добавете стафидите, захаросаните кори, нарязаните смокини и ядките и отново размесете. Сложете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло, докато стане двойно по-голямо. Разточете в правоъгълна форма с големина около 30 на 20 см.
От едната страна прегънете тестото, така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте на руло, така че да покрие прегънатия вече край. Сложете в намаслена тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса за още около половин час. Затоплете фурната до 170-180 градуса и печете около 1 час. Покрийте с фолио, ако започне да прегаря.
Щом извадите коледния щолен от фурната, го намажете с разтопено масло, след това поръсете с 1/4 от пудрата захар. Повторете няколко пъти, докато свършат захарта и маслото.
Владишки хляб
яйца – 6 броя
захар – 250 г
лимони – настъргана кора от 2 броя
орехи – 150 г
стафиди – 125 г
шоколад – 130 г настърган
плодове – 125 г нарязани от сладко
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Добавете настърганата лимонова кора, смлените орехи, стафидите, настъргания шоколад, нарязаните плодове от сладко и брашното, пресято с бакпулвера. Изсипете сместа в подмазнена продълговата форма. Изпечете Владишкия хляб в умерена фурна за около 1 час.
Панетоне
брашно – около 370 – 380
нишесте – 25 г
вода – 50 мл
мая – 1/2 с.л. суха или 10 г прясна
яйца – 2 големи + 2 жълтъка
захар – 100 г
сол – 1/4 ч.л.
масло – 125 г меко краве + 15 г за отгоре
ванилия – 5 капки
портокалова есенция – няколко капки
портокали – сока от 1/2 портокал + настърганата кора от 1/2 портокал
лимони – сока от 1/2 лимон + настърганата кора от 1/2 лимон
стафиди – 100 г
сушени плодове – 100 г микс по избор
портокалови корички – 100 г захаросани
ром – около 50 мл, или коняк
Начин на приготвяне:
Пригответе си форма за панетоне с диаметър 16-17 см и височина 11-12 см. Ако нямате специална форма, облечете обикновена подобна тава с оризова хартия, така че да се получи височина на стената към 12 см.
Разтворете маята с 1 с.л. захар в топлата вода докато шупне. Сложете стафидите в купа и ги залейте с рома.
Пресейте брашното и сложете 2/3 от него в купата. Прибавете шупналата мая, 2 яйца, портокаловия сок и захарта. Объркайте добре, покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото на топло да втаса – трябва да стане на мехурчета и да утрои обема си.
След това прибавете жълтъците, солта, настърганата портокалова и лимонова кора, лимоновия сок и есенцията. Отново размесете всичко много добре и добавете останалото брашно и нишестето.
Бъркайте до получаване на гладко тесто. Нарежете мекото масло на парченца и при непрекъснато бъркане го смесете с тестото. Бъркайте, докато маслото се разтопи и се получи доста меко и лепкаво тесто.
Ако е прекалено течно, може да добавите няколко с.л. брашно, но не прекалявайте. Оставете отново да втаса. Прехвърлете го на набрашнен плот, оформете с намазнени ръце топка и го сложете в намазнена купа. Покрийте го и оставете да удвои обема си.
Отново го прехвърлете върху набрашнен плот и го размесете със сушените плодове и захаросаните корички. Ако лепне прекалено, набрашнявайте ръцете си. Отново го върнете в намазнената купа. Покрийте и оставете в хладилник за 3-4 часа.
Извадете вече стегналото се тесто, оформете го на топка и го сложете в предварително подготвената форма за печене. Направете отгоре кръст с нож и намажете повърхността с леко разтопено масло. В средата на кръста сложете малка бучица масло.
Загрейте фурната на 195 градуса. Панетонето се слага в алуминиева тавичка за еднократна употреба и се оставя да втаса на топло, докато се подаде над ръба на стената.
Сложете го да се пече за 10-15 минути, след което намалете температурата на около 170-180 и печете още 40-45 минути. За да не прегори, към средата на печенето покрийте коледния сладкиш с алуминиево фолио. Готовият Панетоне се вади, маже се с масло и се увива с кърпа, докато напълно се охлади.