С YVAILO сме ви срещали и преди. Представяли сме ви какво прави с фантазията, любовта към модата и ръцете си дизайнерът на модния бранд. Днес ще ви покажем и едно друго лице на Ивайло Серафимов, който може да приготвя летни вегетариански вкусотии с не по-малък успех от създаването на дрехи. Не една, а цели две рецепти получихме от него. Вижте какви са те и как да ги приготвите лесно у дома!
Лятото е любим мой сезон: слънце, градина, трева, истински рай. Обратнопропорционално на горещината в кухнята залагам на студените, лесни ястия и днес по любезната покана на FASHION INSIDE ще ви покажа две от любимите си. Пасват идеално за късни приятелски вечеринки в любими открити градинки. Като вегетарианец предложенията ми са безмесни, но гарантирам, че няма да бъдат подминати и от месоядните. Бон апети!
САЛАТА ОТ КУС-КУС, ЛЕЩА, БЯЛО СИРЕНЕ И ПЕЧЕНИ ЧУШКИ
Необходими продукти:
Чаена чаша суров кус-кус (тип паста)
Половин чаена чаша сурова леща
Бяло сирене (овче, но става и с краве)
Сушени домати от буркан
Печени, белени пиперки
Кус-кусът се вари, изцежда и измива със студена вода, за да не слепнат зърната. Същата процедура се повтаря и с лещата. Двете се смесват заедно, като препоръчителната пропорция винаги е 2:1 в полза на пастата. Добавя се бялото сирене, нарязано на малки кубчета. След тях следват нарязаните на тънки ивици печени, белени пиперки. За финал се нарязват на ситно и сушените домати. Овкусява се по желание.
*Зимата пиперките лесно могат да бъдат заменени с тиква. Салатата остава все така вкусна.
ОРИЗОВ КЕЙК
Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз
2 глави лук
1 глава чесън
250 гр зеленина (спанак, лапад, праз, пресен лук, а в моя летен случай две големи връзки магданоз)
4 разбити яйца
100 мл течна сметана
Настъргано ароматно сирене (Груер, Пекорино, Пармиджано, не препоръчвам кашкавал, макар и с него да става)
Зехтин
Оризът се сварява в подсолена вода. В това време в голяма тенджера се запържват в две супени лъжици зехтин нарязаните на ивици лук и чесън (може и на ситно, ако ароматът им ви е достатъчен). Добавя се зеленината и се задушава, докато омекне. Оставя се леко да изстине, след което се добавят ориза, яйцата, сметаната. След тях се прибавя и ароматното, настъргано сирене.
Сместа се излива във форма за кейк или торта. Пече се в умерено силна фурна (180º) за точно половин час. По желание може да се рендоса допълнително сирене 10 мин. преди края на печенето. Сервира се студено.
Снимки: Ивайло Серафимов
Вижте още:
МОРСКО ЗАДУШЕНО: ЛЯТНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА МИЛЕНА АТАНАСОВА
МЪФИНИ ОТ ЛИМЕЦ – ЛЯТНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ИВА ОТ INSPIRATION EXISTS