Къде в България? Еменският каньон, например

x

Emen_Waterfall

 


Едва ли ще бъде изненада за някой като кажем, че България крие невероятно красиви места. Решени сме да разкажем повече за тях и да вдъхновим приключенския ви дух да ги посетите.

Произволно избрахме Еменския каньон, който се намира в полите на Предбалкана, на около 20 км от Велико Търново. Разположен е по течението на река Негованка, където под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали.

Заради неповторимите образувания, които са се получили от въздействието на водата, каньонът е обявен за природна забележителност. За любителите на пешеходните обиколки оттам минава и първата в България екопътека, наречена Негованска.


 

Emen_ecopath

 


Една от най-впечатляващи части през каньона е закътаният водопад Момин скок с височина от 10 м. Обграден е от три отвесни скали, които според легендата са три моми, скочили от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци.

Дължината на каньона е около 1 км, а разстоянието, на което се простира Негованската екопътека е около 3 км. След водопада протежението й продължава към изкуственото езеро „Негованка“, в което се влива и едноименната река. Късните следобедни часове на това място предлагат очарователна игра на слънчевата светлина с водната повърхност. Краят на пътеката завършва с въжен мост, подобен на кей, който води до прилична на конструкция кула.


 

Emen_waterfall_2

 


На връщане може да разнообразите маршрута, като поемете по отклонението при водопада Момин скок, което води директно в центъра на село Емен. По пътя ще може да разгледате кметството, църквата и мегдана. В района се намира и една от най-дългите пещери в България – Еменската (3 113 м).

Ако сме събудили любопиството ви и вече правите планове за следващия уикенд, най-лесния маршрут от София до Еменския каньон по пътя за Варна. Около Велико Търново се намира отбивка за село Балван. След около 10 км по нея и преминавенето през двете села (Балван и Емен) ви очаква пролома.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

Нека бъде планина! Пет места, които да освежат лятото ви

Мадейра – атлантическите „плаващи“ градини на Португалия

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък сме бели и добри…може би…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ