YVAILO: модният бранд, който вярва във вълшебни приказки

x


Ивайло Серафимов се определя като 30-годишен мъж с огромна любов към модата. Той е един от основателите на модния бранд YVAILO. Мъж с огромна любов към природата, независимо дали флора или фауна, който изповядва максимата „Здрав дух в здраво тяло“, породена от любовта му към редовно спортуване. Ивайло е един щастлив човек заради приятелите около него. Повече за модните му начинания и лични стремежи, вижте в следващите редове.Да започнем отдалеч: Какво се случи с блога One2Ten? 

ONE2TEN BLOG изпълни задачата си. Той беше планиран като разгрявка за YVAILO, тренировъчна площадка за креативност и идеи, подчинени на организираност. Обличах се всеки ден с различна комбинация, без правото да повтарям предишни. Блогът обаче никога не се вписа в стереотипа за комерсиален моден тип. Спрях да слагам етикети на дрехите под постовете. Идеята не беше да се копира, а да мотивира въображението на читателите. Бях независим от рекламодатели, което ми даде свобода да бъда себе си. Правех това, в което вярвах. Не изповядвам мнението за тъй наречената шопинг терапия, където, пълнейки торбите с покупки, си купуваш щастие. Щастието не е дестинация, нито предмет. То е състояние текущо, не бъдещо. И докато другите се разсейваха да се състезават с поредните си покупки или спонсорирани продукти, аз се съсредоточих върху старта на YVAILO.Как се осъществи преходът от модната блогосфера в реалната модна среда?

Когато завърших магистратурата си Моден маркетинг, моят преподавател ме посъветва да си направя блог, за да поддържам креативен тренинг. В университета знаеха, че записах тази специалност, защото това беше единствената ми алтернатива с модна насоченост. Аз имах желание за моден дизайн, но идвайки в Лондон с 5-годишно счетоводно обучение от България, не ми се губеха още пет за ново, било то и любимото. Затова и малко по-късно след магистратурата тук, когато вече вървеше блогът, записах вечерен курс отново към London College of Fashion, този път с желаната специалност Fashion Design. Така за три месеца се научих как се изгражда колекция тематично, така че да стои кохерентна. След това си определих краен срок, в който да е готова колекцията и всичко се навърза в един кръг. Веднъж влязъл в цикъла на сезоните и сроковете, нещата се подредиха.Защо не запази познатото име One2Ten, а заложи на новото YVAILO?

ONE2TEN BLOG дойде като име от това, че хората можеха да оценяват съдържанието на постовете по десетобалната система. Когато дойде време да изберем име за марката, а това стана с втората колекция, решихме да изберем нещо по-персонално. Тук много помогнаха знанията по маркетинг. Известен факт е, че колкото по-късо е името, толкова по-лесно се запомня. YVAILO се вписа идеално – семпло, кратко, лично, различно, рядко срещано и носещо българско ДНК.Какъв е отличителният знак на твоите модни творения?

YVAILO e ядро от четири думи: СМЕЛОСТ, ХУМОР, ИНДИВИДУАЛНОСТ, СТИЛ. СМЕЛОСТ  заради това, че имаме куража всеки сезон да правим различна колекция тематично, без да повтаряме дизайн от предишните. Това ни носи едновременно ценен опит и ни стимулира креативно. ХУМОР, за да не забравяме, че работата трябва да носи и забава. Това е много видимо от нашите шалове, където архаични маски, овце и пясъчни лисици решават да се покажат след поредната разкрасителна пластична операция. ИНДИВИДУАЛНОСТ, защото в среда, толкова силно конкурентна като модата, е много важно да бъдеш различен, встрани от масовото. Различен става разпознаваем. Разпознаваем се превръща в запомнящ се. Тогава, когато гледаш към дрехите, си казваш: „това е много YVAILO”, а не примерно това е много VERSACE или CELINE. СТИЛ е най-важната дума, защото загражда предишните три в кръгова рамка. Независимо колко смели, забавни и индивидуални са нашите дрехи, те трябва да се продават, трябва да стоят хубаво на нашата клиентка, да подчертават красотата ѝ, не да я превземат. Модата е бизнес преди всичко.Вчера бе пусната новата ти колекция, която носи нежното име FREYA. Разкажи ни повече за нея.

FREYA e най-голямата стъпка в развитието на YVAILO. FREYA носи всички характерни черти на марката – тематично-различна, отново с женско име, черпеща вдъхновение този път от далечните снежни земи под влиянието на приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Снежната кралица“.

През високи планини и безкрайни гори, сини езера и малки села, там където зли ветрове брулят безмилостно света, където свършва земята и започва ледът, където нощта цари над деня, там на един стръмен, снежен връх в пуст и тъмен замък живееше в забрава красивата ФРЕЯ. Лицето ѝ беше бяло като сняг. Устните ѝ с цвят на стара кръв, а очите ѝ, черни като мастило, бяха пълни с тъга и омраза. Сърцето ѝ отдавна беше станало на лед. ФРЕЯ беше счупила всички огледала. Образът ѝ в тях пълнеха душата ѝ с лудост. Отдадена на тъмнината, скитайки като сянка от стая в стая в празния замък, тя искаше да забрави за него, за любовта си. Само розите червени, самотни като нея, ѝ напомняха, че някога и тя бе обичала.

FREYA e най-тъмната, най-семплата, най-изчистената колекция на YVAILO. Тя донесе своето предизвикателство по отношение на дизайна – как да станат дрехите силни, строги, запомнящи се, без да се разчита на визуално-ефектни платове и едновременно да не изглеждат скучни в готов вариант. Допълнително FREYA e първата с наш разработен дизайн на плат: принтът на огромните рози е наша разработка. FREYA вдигна летвата и откъм качество. В нито един момент нямаше компромис, било то откъм използвани материали или изработка. Това се забелязва.

FREYA маркира едно ново начало за нас – дрехи без употреба на каквито и да е било животински кожи, принцип, който ще застъпваме все по-силно в YVAILO от тук нататък. FREYA носи и прозрачност от нас към клиентите, които вече ще имат информация относно произхода на всеки един елемент, участвал в изработката на дрехите, независимо дали това е основен плат, хастар, цип или копче. Тя е първата колекция, която се получи на 100% от идея до реализация, както беше планирана. И гледайки назад, няма как да не благодаря на екипа, участвал в целия процес. Всеки, който се включи, беше точният човек за тази колекция. Не е трудно да се усети колко щастлив се чувствам от FREYA. С риск да отегчим читателите, то позитивните промени в нея са много и за добро. И за финал, FREYA дава старт и една благородна кампания: от всяка продадена дреха, 10% ще бъдат дарявани във фонд за опазване на дивия живот.Какво ти се случва в личен план? Знаем само, че живееш и твориш на Острова…

И по времето на ONE2TEN BLOG и сега с YVAILO спазвам дистанция от разкриването на личния си живот. Вярвам, че фокусът трябва да е върху работата ми, а не върху живота ми извън нея, макар че понякога криввам от това правило в Instagram. Колкото до Лондон, осъзнал съм, че не това е моят град. Това, което предлага, и това, което аз търся, просто се разминават. Къде ще отида, още е рано да кажа. Важното е, че съм го осъзнал и нямаше да го разбера, ако не живеех тук.Планираш ли завръщане в България?

Ако един ден се откажа от YVAILO, защо да не се завърна и в България. Въпреки всички изговорени негативни неща за страната ни, нека не забравяме, че имаме прекрасна природа, четири красиви сезона, климат, който позволява плодородно земеделие и топли приятели, които с един кратък разговор са готови да те срещнат, без предварителни уговорки. Важно е човек да знае какво търси от даден град и ако го намери, какво е готов да жертва в замяна. Перфектно място няма.Какви изненади да очакваме от теб в бъдеще?

Продължава усилената работа по YVAILO със следващата колекция пролет-лято 2015, с която отсега ще издам леко, че отново е запланувана тематично, направо бих казал полярно различна от FREYA. Ще представи марката в един нетипичен за нас образ. Успоредно с това работя по проект здраве да е, за да се получи, ще покаже принципите на YVAILO и в сфера, различна от дрехите. Не мога да издам повече. Съдбата си знае работата. Ако е писано да се реализират плановете, ще се разбере. Ако ли не поне сме пробвали. Остава удоволствието от работата, което в нашия случай е огромно.
Интервю: Станислава Добрева

Снимки: YVAILO

Вижте още:

Васил Божилов: „Елегантната жена винаги трябва да знае как, кога и колко”

Мариан Кюрпанов: За екстремните спортове, здравословното хранене и професията на модела

Когато химията срещна модата. Формулата на Николай Божилов

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато Кари се разхожда из улиците на града.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ