В жегите често-често се оглеждаме за ледено спасение. За предпочитане със свеж вкус и малко калории. А опитвали ли сте да приготвите у дома леден йогурт? Плътният му плодов вкус и прохладен дъх ще ви освежат и усмихнат. Приготвя се с всякакъв вид кисело мляко (без онези, които са с добавени аромати или оцветители). За предпочитане е пълномасленото мляко, което е с по-плътен вкус, но ако сте на диета, не е проблем да използвате и обезмаслено. Вместо захар заложете на меда, за да не стане йогуртът прекалено твърд и на кристали след замразяване.
Съставки
2 чаши (280 г) пресни или замразени ягоди, малини, праскови…
2 с.л. мед или нектар от агаве
¼ чаша (60 г) кисело мляко
½ с.л. сок от лайм
Начин на приготвяне
Изсипете в дълбок съд плодовете, меда, киселото мляко и сока от лайм и пасирайте около 2-3 мин, за да получите кремообразна смес. Оставете настрана, за да се отпусне сместа и да се уверите, че в нея вече няма мехурчета или остатъчни парченца. Изсипете във формички за замразяване и оставете във фризера за около 6 часа (най-добре през нощта). Може да съхранявате готовия леден йогурт до 1 месец в хладилника.
Текст: Bigger Bolder Baking
Снимки: Bigger Bolder Baking