Намерихме с какво още да стоплим есента. Освен увлекателните истории, Чарлз Дикенс ни е оставил още едно съкровище – великолепна рецепта за пунш, който да изпълни с топлина дългите есенни и зимни нощи. Оригиналът е написан в писмо от самия писател до негов приятел. По-късно е публикувана в също толкова уникалната по съдържание книга „Пунш: удоволствията (и опасностите) на течащата купа“ от Дейвид Уондрич.
Коктейлът на Дикенс е сгряващ микс от коняк, ром, цитруси, захар, черен чай… и огън.
Ето как става магията.
Съставки (за 12 пунша)
1/2 ч.ч. захар
корите на 3 лимона
2 1/4 ч.ч. бренди (или коняк)
1 ч.ч. ром
4 ч.ч. силен черен чай
2 ч.ч. ябълков сайдер
цитрусови шайби и прясно настъргано индийско орехче за декорация
големи кубчета лед
Начин на приготвяне
В термоустойчива купа, смесете лимоновите кори със захарта и разбъркайте с пръсти. Оставете ги за 30-60 минути, за да може захарта да освободи цитрусовите масла. Изцедете лимоните и ги оставете настрана. Добавете брендито (коняка) и рома в сместа захарно-лимоновата смес. Дълга метална лъжица облейте с една лъжица алкохол. Внимателно, особено внимателно използвайте запалка и запалете лъжицата. След това леко я доближете до повърхността на останалата алкохолна смес, за да възпламените цялата купа. Отдръпнете се и се насладете на топлината и цветовете на пламъците за минута-две, после поставете капак върху купата, за да изгаснат. Когато напълно са изчезнали, отместете го и добавете чая, ябълковия сайдер и лимоновия сок. Можете да сервирате пунша горещ или с кубчета лед. Непосредствено преди да поднесете, декорирайте резените цитруси и индийското орехче.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Punch