Вече си мислим за празници, за повече любов, за нещата, които можем да създадем с обич. И да ни радват! Затова се спираме на едни сладки, чиято история и вкус ни очароваха. Вкусни са, а Йоли – тяхната създателка разказва за тях ето това: „Тези сладки си имат кръстница. Мислех, че ще успея да ги направя вълнообразни. Да се получи шарка, подобна на сладкиша „Дувнавски вълни“, но не стана. Идеята ми беше да ги нарека „Вълнообразни бисквити“. Ели Драгомирова като ги видя, рече – „Не, това е криво райе“. И така си им остана име на горките. Криво, право, вкусни са. Ще се радвам да ги опитате и вие.“
Продукти за около 60 бисквити:
настъргана кора от 1 лимон
300 г брашно
180 г студено масло
120 г захар
3 жълтъка
щипка сол
5 капки есенция ром
25 г какао
2 с.л. течна сметана
120 г едро счукани орехи
Приготвяне:
Смесете брашното с лимоновата кора, захарта и солта. Направете го на купчинка, в центъра на която оформете кладенче. Отстрани нарежете студеното масло, нарязано на малки парченца, а в кладенчето сложете жълтъците и есенцията. С ръце омесете гладко тесто.
Разделете тестото на две части. Към едната прибавете какаото и сметаната, и отново го примесете. Завийте двете теста в найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Разточете двете теста върху набрашнен плот на кори с дебелина 2 мм. От всяка кора изрежете правоъгълници с приблизителни размери 9/20 см.
Подредете на пластове двуцветните правоъгълници един върху друг като помежду им поръсвате с орехи.
Когато получите височина около 4 см разточете леко с точилка, за да изгладите повърхността и споите пластовете. Отново увийте в найлоново фолио и замразете във фризер за половин час.
Всеки наслоен правоъгълник нарежете на летни с широчина 4 – 5 см. С остър нож отрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете бисквитите за около 15 – 20 минути. Да ви е сладко!
Може да направите бисквитите с други ядки, както и да сложите между пластовете сушени плодове. Тестото може да стои омесено в хладилника дни наред. Нужно е само да го увиете в найлоново фолио. Когато решите да направите бисквитите го извадете за 5 -10 минути от хладилника да се отпусне леко, разточете на набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Светлото тесто може да овкусите с портокал, а в какаовото да сложите и малко канела.
Текст и снимки: Yoli.bg
Вижте още:
ЛЮБИМИТЕ НИ ФРЕНСКИ ДЕСЕРТИ И МАЛКО „СЛАДКИ“ ФАКТИ, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ТЯХ