Имаме нужда от ударно количество свежест, което да ни събуди от зимната монотонност и да ни зареди с удивително много енергия, точно както се случва и с всичко около нас. Точно с тази цел подбрахме три наистина изпълнени с пролет рецепти от салатения ни бар с витамини. Ето ги и тях.
Photo: Whole and Heavenly Oven
Пролетна паста примавера
Съставки
450 гр паста фарфале или друг вид паста по ваш избор
2 ч ч. пресни броколи
2 ч.ч. аспержи, нарязани на парчета
1 голяма сладка чушка, нарязана на кубчета
1 глава средно голям лук, нарязан на кубчета
4 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
1 ч.ч. пресен нарязан спанак
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. чери домати, срязани наполовина
1/4 чаша лимонов сок
2 с.л. смлян пресен босилек
Сол и пипер на вкус
Настъргано сирене пармезан
Начин на приготвяне
Пригответе пастата според инструкциите на опаковката, като отделите ½ от водата, в която е вряла настрана.
В голям тиган, загрят на средно-висока температура, сотирайте броколите, аспержите, чушката, лука и чесъна в зехтин докато омекнат, между 7 до 10 минути. Добавете спанака, граха и чери доматите и продължете да сотирате още 5 минути. Отместете зеленчуците и ги добавете към приготвената паста, като добавите ½ чаша от водата, лимоновия сок и босилека. Подправете със сол и черен пипер на вкус и настържете отгоре пармезан. Сервирайте докато е още топло.
Photo: Two Peas and Their Pod
Пилешка салата с аспержи и киноа
Съставки
За лимоновия виногрет:
1/4 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. дижонска горчица
1 скилидка чесън, накълцана
Сол и черен пипер на вкус
За салатата:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. киноа
1/2 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
1 малка връзка аспержи
1 с.л. лимонов сок
1 чиша нахут, изплакнат и изцеден
3 стръка зелен лук, нарязани на парчета
1/3 чаша сирене
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
В малка купа смесете лимоновия сок, зехтина, горчицата и чесъна. Разбъркайте докато се получи еднородна смес.Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете настрана. В средна тенджера сложете водата, киноа и солта и загрейте на средна температура. Варете 5 минути. Намалете котлона и оставете за още 15 минути. Отместете и разбъркайте с вилица. Докато киноа се приготви, направете същото и с аспержите. В голям тиган сложете зехтин и загрейте на среден огън. Добавете аспержите и лимонов сок и оставете докато омекнат, за около 5 минути. В голяма купа смесете киноа, аспержите, нахута, пресния лук и сиренето. Залейте с дресинга. Подправете със сол и пипер на вкус и сервирайте.
Photo: The Iron You
Пролетна салата с паста, песто и грах
Съставки
450 гр паста ротини
2 с. л. зехтин
¾ чаша песто
140 гр пресен спанак, измит и грубо нарязан
1 с. л. лимонов сок
2 ч.ч. замразен грах
4 с. л. настъргано сирене пармезан
Начин на приготвяне
Пригответе пастата според инструкциите. Прецедетете и изплакнете със студена вода. Оставете да се прецеди отново. Изсипете я в голяма купа и я разбъркайте с 1 с.л. зехтин. Смесете пестото, спанака и лимоновия сок в кухненски робот докато се получи гладка и кремообразна смес. Ако е прекалено суха или плътна добавете още вода. Добавете пестото, граха и пармезана заедно с останалата част от зехтина към пастата и разбъркайте. Опитайте и подправете, ако е необходимо. Добър апетит!
Текст: Fashion Inside
Снимки: Wholeandheavenlyoven.com/Twopeasandtheirpod.com/Theironyou.com