Един десерт в толкова много вариации. Обичаме шоколадовия мус във всичките му форми и измерения, защото има невероятно лека и въздушна консистенция, кадифен вкус и аромат. На пръв поглед изглежда труден за приготвяне, но всъщност тайната е в наличието на всички съставки и правилното им влагане. Ние ви предлагаме да видите рецептата за поразителен мус, който освен с безупречната си вкусова характеристика, ще ви впечатли с уникалния си външен вид.
Ето какво ви е нужно:
1. Осем яйца, разделени на белтъци и жълтъци
2. 300 грама тъмен шоколад
3. 100-150 грама захар
4. 200 милилитра сметана
5. Две супени лъжици какао
6. Щипка сол
7. По желание – 50 милилитра ликьор
Разтапяте шоколада на водна баня в огнеупорен съд, като периодично разбърквате, за да не се втвърди. В отделна купа разделяте белтъците от жълтъците, като вторите разбивате със половината количество захар с помощта на миксер до получаване на пухкава текстура. Алкохолът заедно с две лъжици какао се добавят към готовата смес. Отделно разбийте сметаната, която задължително трябва да е от животински произход. След като промени консистенцията до гъст крем, я прибавяте към останалата част от полуготовия мус. Има нещо специфично тук – не използвайте миксер, за да обедините жълтъчната и сметановата смес, а лъжица или шпатула.
Втората част от захарта добавете към белтъците, докато не получите въздушна консистенция. После свалете шоколада от котлона и го изсипете на тънка струя в разбитите на сняг жълтъци. Накрая смесете жълтъците и белтъците, но не с миксер, а с лъжица, за да не нарушите вида на пухкавата текстура. Първоначално сместа ще стане на бучки, но постепенно ще се изравни, когато се разпредели в подходящите съдове. Оставете за около час в хладилника и сервирайте.
Текст и снимки: Fkusno.com
Вижте още:
ДЕСЕРТ В ОРАНЖЕВО: ПЪЛНЕНА ТИКВА ХОКАЙДО С КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: ТЕРИН ОТ ПАТЕШКИ ДРОБ